El jutjat d’Osca decidirà la sentència de les pintures sense escoltar els pèrits

Si la jutgessa rebutja l'incident d'oposició podria ordenar a la policia judicial el trasllat de les pintures cap a Sixena

0
358
Fotografia de les pintures murals de la Sixena
FarmaciaBanyeres_728x90
El jutjat d’instrucció número 2 d’Osca decidirà sense saber l’opinió dels pèrits sobre el recurs que va interposar el Govern i el MNAC a la sentència provisional que obliga a traslladar les pintures murals del Monestir de Sixena que hi ha al museu. La sentència és del juliol de 2016 i aleshores es va interposar l’incident d’oposició que ha estat paralitzat fins al passat mes de setembre quan la jutgessa va decidir dictar d’ofici una vista oral per escoltar les conclusions dels pèrits sobre les complicacions tècniques que comportaria el trasllat d’aquests frescos. L’Ajuntament de Vilanova de Sixena va presentar un recurs a la celebració d’aquesta vista que ara ha estat estimat perquè ”cap de les parts l’havia demanat”, segons el lletrat Jorge Español. És per això que una vegada es resolgui el recurs del Govern i el MNAC, Español creu que el jutjat podria enviar la policia judicial a buscar les pintures murals a Barcelona.
El 5 de juliol de 2016 el jutjat de Primera Instància número 2 d’Osca va condemnar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a restituir els frescos murals originaris de la sala capitular del Monestir de Sixena (Osca), que estan exposats al MNAC. Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir però un incendi durant al Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l’any 1940 i, des de 1960 estan exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu.

FER UN COMENTARI