El jutge belga no decideix sobre la detenció de Puigdemont i els consellers

El president i els consellers tornen a estar citats pel 4 de desembre

0
1348
El president Carles Puigdemont amb la consellera Clara Ponsatí, cessada pel govern espanyol, a Brussel·les. Fotografia: ACN
El jutge belga no ha decidit sobre l’ordre de detenció de Puigdemont i els quatre consellers, als quals ha tornat a citar el 4 de desembre. De moment, la Fiscalia ha descartat el delicte de corrupció, tal com havia apuntat la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, i ara vol analitzar com encaixen els presumptes delictes de sedició i rebel·lió dins del codi penal belga. A la sortida, l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, ha interpretat positivament aquest ajornament, ja que considera que la justícia belga “dona moltes garanties” davant la “precipitació a la qual ens tenen acostumats els tribunals espanyols” i ha afegit que “està fent gala d’una exquisidesa en el tracte”.

La fiscalia de Brussel·les ha recordat durant la vista, segons ha explicat Jaume Alonso Cuevillas, que “la regla general és la concessió de les ordres d’extradició”. Tot i així, el fiscal ha descartat el delicte de corrupció en l’actuació de Puigdemont i els consellers, un delicte que hauria suposat l’extradició automàtica, ja que forma part de la llista de 32 crims pels quals els estats poden ordenar automàticament l’enviament d’una persona buscada per la justícia cap al país que el reclama. Un altre dels advocats, Christophe Marchand, ha especificat que la fiscalia ha proposat equiparar els delictes que imputa la justícia espanyola al president i als consellers als de “coalició de càrrecs públics” i “malversació”.

De moment, la fiscalia ha donat aquest termini a la defensa, fins al 4 de desembre, quan els consellers i el president tornen a estar citats. Segons Alonso Cuevillas, la justícia belga actua amb “moltes garanties” en comparació amb la “precipitació” dels tribunals espanyols. Amb la nova citació pel 4 de desembre, el termini per a una possible extradició de Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig s’allarga. Aquell dia, la defensa podrà fer les seves al·legacions i el jutge tindrà entre 8 i 10 dies per decidir si els envia cap a Espanya o no.

FER UN COMENTARI