Josep M. Panicello: “El cardenal va ser una figura cabdal de la nostra història”

Entrevista al comissionat de l'Any Vidal i Barraquer de Cambrils

0
455
Josep M. Panicello, comissionat de l'Any Vidal i Barraquer. Foto: Esther Figueroa

-Què en pensa que la junta de govern de Cambrils hagi acordat declarar el 2018 com l’Any Vidal i Barraquer?
Era una cosa obligada perquè hi havia una sèrie de dates importants que es donaven en el 2018 com els 150 anys del naixement del cardenal a Cambrils, els 75 anys de la seva mort a l’exili a Suïssa i els 40 anys del retorn de les seves despulles a Cambrils, que ara estan a la Catedral de Tarragona. Llavors era obligat que l’Ajuntament fes actes extraordinaris per donar a conèixer la seva vida i la seva memòria. A més, el mateix govern impulsava a fer aquestes efemèrides perquè la Generalitat va declarar una sèrie d’homenatges importants i un d’ells era el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer.

L’any passat es va celebrar la commemoració de la mort de Mossèn Ramón Muntanyola, que va ser el biògraf de Vidal i Barraquer. Les celebracions d’aquest any van acabar el febrer de 2018 i llavors es va fer el traspàs de l’any Muntanyola a l’any Vidal i Barraquer a través del llibre Vidal i Barraquer, el cardenal de la pau que Muntanyola havia publicat en el 1970. Amb acte l’acte, l’Ajuntament va agafar més consciència de la importància i va crear la Comissió Organitzadora d’aquest any, que compta amb diferents representants com tècnics municipals, historiadors, l’alcaldessa de Cambrils, el regidor de Cultura, etc.

-La Comissió Organitzadora li ha atorgat el càrrec de comissionat, què significa això per vostè?
Doncs una responsabilitat molt alta perquè és un càrrec important i, des que vaig posar-me al càrrec, em vaig assegurar de buscar la millor manera d’enfocar aquestes efemèrides. El nostre objectiu és que tothom conegui la vida i l’obra, que és apassionant, de Vidal i Barraquer. Però no només a Cambrils, sinó a tot el país perquè feia falta un homenatge important que es projectés des de Cambrils cap fora; crec que és un aspecte necessari.

-Qui va ser Vidal i Barraquer per aquelles persones que no coneixen el cardenal?
Aquesta és una pregunta difícil perquè no es pot resumir en poques paraules. La veritat és que vam ser afortunats que el cardenal fos de Cambrils perquè va ser una figura cap dalt de la nostra història. Vidal i Barraquer era una persona preparadíssima i amb molta convicció, que el que més el va marcar va ser el seu caràcter pacificador amb tots. Ell va demanar que els seus sacerdots es mantinguessin imparcials i això no va agradar a la dictadura de Primo de Rivera i al Franquisme. El cardenal mai va cedir a les pressions, tot i que li van posar temptacions, i sempre va renunciar a tot en benefici de la seva església i de la llengua catalana. Per això, no va voler signar la carta col·lectiva dels bisbes espanyols als bisbes de tot el món en la que es posicionaven a favor de Franco.

Francesc d’Assís Vidal i Barraquer va ser una icona de pau i aquest és el missatge que volem projectar a la societat. Una de les responsabilitats que tenim com a Comissió és fer sentir la seva veu, que en aquell moment va ser silenciada pels governs del país, i fer veure com va influir en decisions importants per Espanya i pel Vaticà de Roma. Pels seus ideals va haver de marxar a l’exili, on va morir per les seves idees. Franco no el va deixar tornar ni viu ni mort, les seves despulles van tornar l’any 1978 després de molts anys de moure el tema.

-Creu que la figura del cardenal és reconeguda en l’actualitat?
Ho és, però no prou. Per exemple, la gent jove ha sentit parlar de Vidal i Barraquer perquè segurament hi ha un carrer al seu poble amb aquest nom, però no sap qui és. Al mateix Cambrils, molts joves no saben qui és. Des de la Comissió, pretenem que la gent jove el conegui i que la gent gran el recordi perquè la gent gran té referències per la gran quantitat de biografia publicada, però fa anys que no es parla bé sobre ell. Nosaltres volem donar una amplitud perquè el seu missatge vagi a tot el país, volem recordar la seva figura i explicar qui era. Amb això en ment, hem programat un munt de conferències, exposicions, actes culturals, projeccions, taules rodones i actes poètics, entre d’altres. Vam començar les activitats a l’abril d’aquest any i s’acabaran el 2019, segurament al maig.

-Com s’organitzen totes les activitats que es realitzaran?
Les activitats estan pensades en 4 blocs: els actes de la Comissió a Cambrils, actes de la comissió a fora de Cambrils com a Reus i Tarragona, actes d’altres institucions o entitats del país amb el suport de la Comissió i actes purament religiosos. Dels actes purament religiosos només n’hi ha tres: el 13 de setembre per la seva mort, el 5 d’octubre pel seu bateig i el 23 de gener es fa una missa solemne de reconeixement a la Catedral de Tarragona.

-Quines activitats són les més destacades?
Es podria dir que les exposicions són un tema molt important. El 19 d’octubre es farà la inauguració d’una exposició organitzada per la Comissió i estarà basada en el tema de la pau. Volem que es destaqui el concepte de pau, de diàleg i de consciència que sempre va tenir. Una altra exposició es farà a través del fons documental i fotogràfic que la família Vidal i Barraquer ha deixat a l’Ajuntament. Llavors, d’aquestes fotos farem una exposició a la Torre del Port. També es durà a terme la presentació de la reedició del llibre Vidal i Barraquer, el cardenal de la pau el 15 de maig a Cambrils.

-Espereu una gran afluència de gent en els diferents actes?
Sí, esperem una gran afluència perquè hem creat un punt de suport de l’Any Vidal i Barraquer a través de les xarxes socials i de cartes per tal que la gent hi participi. La gent ens fa arribar coses a partir d’aquí i, si ens deixa el seu correu, comença a rebre informació de tots els actes. Pretenem que a qualsevol acte hi participi molta gent i, sobretot, que la població es senti implicada i que se’l faci seu.

Per una altra banda, tenim una web que tenim la idea que sigui permanent en el temps, és a dir, que no es tanqui després de la celebració d’aquest any. A la web hi ha la biografia del cardenal, documents que van sortint, el fons de la família Vidal i Barraquer, enllaços de premsa de l’actualitat i més vells, etc. La idea és que la web es converteixi en una eina importantíssima, que no tingui precedents perquè tothom que vulgui saber alguna cosa del cardenal haurà de parar a la web.

 

FER UN COMENTARI