Investigadors de la URV constaten estratègies alimentàries per controlar el pes

  El grup MoBioFood constata que els tractaments més efectius per controlar el pes es basen alteracions de les secrecions del tracte gastrointestinal

  0
  484
  Wifi_Penedès_728x90

  El control del pes corporal és un repte per a les societats en què hi ha una elevada disponibilitat d’aliment i baixa activitat física, ja que aquests dos factors, entre altres, són molt rellevants a l’hora d’afavorir l’acumulació de greix corporal.

  Les eines de què es disposa per contrarestar-ho són el control del que es menja, els canvis d’hàbits i, en ocasions, certs suports farmacològics que també contribueixen a millorar l’estat de la persona. En casos extrems s’acostuma a procedir a tractaments quirúrgics.

  Investigadors del grup de recerca MoBioFood, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, han analitzat l’efectivitat dels tractaments que s’utilitzen per controlar la ingesta, i han observat que en els estudis en persones, els fàrmacs específics que actuen sobre el sistema nerviós central no resulten gaire efectius. En canvi, s’ha comprovat que els tractaments quirúrgics, que produeixen limitacions a diferents punts del tracte gastrointestinal i comporten canvis en els perfils de secreció de les hormones que aquest teixit produeix, acostumen a ser els més efectius. Per tant, sembla que l’acció múltiple sobre diferents parts de l’organisme és més efectiva que l’acció puntual.

  Aquesta aproximació també es pot aconseguir a partir de diferents components dels aliments. Diversos ingredients produeixen canvis en les diferents secrecions que el tracte gastrointestinal fa en resposta al que mengen les persones. Per exemple, els components d’extracte de pinyol de raïm poden fer disminuir la secreció de la grelina, una hormona que transmet al cervell la sensació de gana. Després d’haver revisat els diferents estudis, els investigadors han observat que aquells components que fan disminuir els nivells de grelina i activen alhora hormones anorexígenes —que donen indicació de sacietat— són els més efectius.

  Aquesta revisió de la bibliografia conclou que reduir la gana i frenar la ingesta d’energia a l’organisme es podria aconseguir dissenyant combinacions de components alimentaris que facin conjuntament aquest efecte simultani.

  FER UN COMENTARI