Ferran Bel: “La resposta del poble tortosí als fets de l’1 d’octubre ha estat modèlica”

0
1514
Imatge de Ferran Bel. Fotografia de Sara Salmerón
DiverNadal Cunit 2018 728×90

Com està vivint l’alcalde a títol personal la situació política al país?

Amb molt de neguit. Més enllà de l’ofensiva contra la meva persona com a alcalde —he hagut d’anar a declarar davant la Fiscalia del Tribunal Suprem—, tenim una part del govern empresonat i una altra part a l’exili. Alguns dels detinguts són amics personals. En aquest país s’han pres decisions mitjançant una aplicació —absolutament il·legal des de la meva òptica— de l’article 155 que pretén frustrar l’anhel de llibertat del poble català. I això només es pot veure amb preocupació.

Malgrat les dificultats, jo crec que aquest és un camí sense retorn. Trigarà més o trigarà menys, però la determinació del poble català és ferma. L’única virtut d’aquestes eleccions sota l’empara de l’article 155 és que serviran per calibrar aquesta determinació. Tinc, per tant, sentiments contradictoris: molta preocupació, però també il·lusió pel futur.

Com ho està paint la resta de membres del consistori?

El consistori és políticament divers. Hi ha formacions, com el Partit Popular i el Partit Socialista, que són les que han provocat o donat suport a aquesta situació; per tant, suposo que el seu punt de vista serà molt diferent del nostre. L’equip de govern comparteix la meva visió, i estic segur que altres membres de la corporació també.

S’han generat moltes tensions, en el si de l’Ajuntament?

No, tret de l’escenificació d’alguns regidors del PSC, perquè no saben ni com explicar quina és la posició del seu partit, els fa vergonya i busquen qualsevol excusa. Ara bé, estrictament en clau municipal, hem viscut moments de moltíssima més tensió que l’actual.

Quines accions futures preveu el govern municipal de Tortosa en el marc del Procés?

Ara hem de col·laborar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, com hem fet sempre. En alguns aspectes, el govern de la Generalitat està absolutament paralitzat per l’aplicació del 155: des del món local hem d’intentar suplir aquesta paràlisi i esforçar-nos perquè la ciutadania en surti el menys afectada possible.

Avui ha arribat el requeriment de retirada de les pancartes i els llaços grocs de l’edifici municipal, i això ho haurem de complir. Espero que quan arribi el moment de fer-ho ja estiguin lliures els detinguts.

 

Vostè porta el llacet groc…

El continuaré portant mentre els consellers i els Jordis estiguin empresonats. Tenir presos polítics a l’Europa del segle xxi és una anomalia, no ho podem acceptar amb normalitat.

Hi esteu en contacte, amb els presos o exiliats i amb el president Puigdemont?

Sí. És més fàcil mantenir el contacte amb el President i amb els consellers exiliats que amb els empresonats. Aquesta setmana tenia previst visitar els consellers a la presó i finalment no ha estat possible. En canvi, fa unes setmanes vaig estar a Brussel·les, amb el propòsit d’acabar d’elaborar la proposta de llista electoral del President. Va ser una jornada intensa. Posteriorment hem tingut altres contactes.

S’ha criticat el fet que a les eleccions el partit no presenti una llista conjunta, com als anteriors comicis.

Això ara ja forma part de la història. Determinades formacions han cregut que no era la millor opció per a les properes eleccions. Hem de respectar-ho, i així ho farà el Partit Demòcrata. En una situació excepcional, hem adoptat una solució excepcional; per això no ens presentem amb una llista d’un partit, sinó amb una llista absolutament transversal i de país, amb incorporacions de membres procedents d’altres formacions polítiques, de les entitats del món sobiranista i del compromís social. La millor resposta que ara mateix poden escoltar l’estat espanyol i Europa és el suport majoritari dels catalans a la proposta del president Puigdemont.

Com veu la reacció d’Europa?

Europa és una Europa dels Estats, i de vegades la UE no es posiciona en aspectes que puguin molestar o generar inconvenients a algun membre.

El projecte europeu supera tots els dirigents i acabarà superant els mateixos Estats. És un projecte a mig-llarg termini, al qual no podem ni volem renunciar. El projecte sobiranista del nostre país ha guanyat moltíssimes posicions entre la ciutadania; institucionalment no tantes, com és obvi. Tanmateix, jo estic convençut que això és un pas previ: primer es guanya l’opinió pública, després la publicada i finalment la institucional.

Esperava més de la Unió Europea?

Per començar, no m’esperava que la reacció d’Espanya fos tan virulenta. Després dels fets de l’1 d’octubre, de la repressió de què van ser víctimes ciutadans que només volien exercir pacíficament el seu dret de vot, m’hauria agradat una reacció més contundent per part de la UE. Ara bé, en aquests moments, un país europeu està donant cobertura legal al president de la Generalitat i a uns quants consellers, i això tampoc s’ha de menystenir.

Quant als episodis de l’1 d’octubre i posteriors, com valora l’actuació del poble tortosí?

La seva resposta ha estat modèlica. La manifestació a Roquetes i Tortosa, la concentració a la plaça de l’Ajuntament… Aquestes mobilitzacions no s’havien vist ni en les èpoques de màxima reivindicació contra el Pla Hidrològic. Em sento molt orgullós de l’actuació de la ciutadania tortosina; també de la dels que no comparteixen el projecte sobiranista, que han mantingut el respecte des de la discrepància. No hi ha hagut cap incident significatiu, cap trencament de la convivència… res de tot allò que l’estat espanyol vol magnificar. Tothom ha sabut defensar la seva postura d’una forma exemplar, amb seny i civisme.

Com preveu que transcorrerà la jornada electoral? Té cap pressentiment quant als resultats?

Es tracta d’una jornada singular per moltes raons. És la primera vegada que se celebren uns comicis en jornada laboral, en dia lectiu, la qual cosa pot generar més participació o en pot generar menys. Jo crec, però, que hi haurà un nivell de participació important. No preveig grans canvis quant a les majories. Malgrat els sondeigs, el que jo percebo —a Tortosa i a molts indrets del país— és que la llista del President donarà una gran sorpresa: la millor per al país i la pitjor per a Mariano Rajoy i altres dirigents. Estic convençut que Carles Puigdemont guanyarà les eleccions.

Hi ha preocupació per l’economia, entre la ciutadania tortosina?

Ahir llegia les estadístiques d’exportacions del Port de Tarragona, i mostraven un rècord històric. Com deia la meva àvia, les presses sempre són males conselleres. El projecte en què estem treballant és molt potent per fer-se realitat en un temps breu. Això no vol dir renunciar absolutament a res, sinó enfortir-nos a poc a poc, treballant tots plegats en aquesta direcció.

Els fets dels darrers mesos no han tingut repercussió econòmica al Baix Ebre?

Totes les anàlisis actuals són molt polítiques i molt poc científiques. Cal veure com acaba la campanya de Nadal; i el 31 de desembre, comparar l’evolució de tots els indicadors econòmics amb la de l’any anterior. Jo crec que hi ha hagut moltíssima menys afectació de la que alguns pretenen. Cap de les multinacionals establertes a Catalunya ha canviat de domicili.

El prestigiós Col·legi d’Economistes afirmava aquesta setmana que s’està creant alarmisme econòmic, que cal mirar les coses amb perspectiva: hi ha entitats que canvien de domicili per estratègia comercial, perquè no boicotegin els seus productes a l’estat espanyol. No es pot fer veure que les empreses fugen per inseguretat jurídica. A Catalunya no boicotegem els productes de les marques que se’n van, perquè segurament adoptem un punt de vista més racional davant les circumstàncies. Tot plegat s’acabarà estabilitzant.

MARTA MILIAN ARIÑO

*Entrevista realitzada el passat 1 de desembre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

    

 

FER UN COMENTARI