Famílies de refugiats alerten que hauran de deixar la Casa Bloc de Barcelona

Afers Socials i Creu Roja criden a la calma i asseguren que "ningú es quedarà al carrer"

0
818
FarmaciaBanyeres_728x90
Famílies de refugiats alerten que el maig hauran de deixar la Casa Bloc de Barcelona on viuen actualment després de rebre un “ultimàtum” i que hauran traslladar-se a un hostal si no aconsegueixen llogar un pis. En una carta signada per diverses persones afectades, avisen que la situació és “molt greu” perquè si bé s’han esforçat a trobar un lloguer d’acord amb les seves possibilitats econòmiques, els preus són molt elevats i asseguren que no tenen un aval del govern espanyol o de les ONG, mentre que anar en un hostal significaria “un pas enrere”. Per això demanen una reunió amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, per obtenir solucions. Fonts d’Afers Socials han apuntat a l’ACN que es tracta de persones refugiades que es troben a l’empara del programa estatal i que han de passar a la segona fase. També asseguren que “ningú es quedarà al carrer”; un missatge de tranquil·litat que comparteix la Creu Roja.
En una carta dirigida a Amorós, als responsables de Ciutat Refugi i a la població en general, les persones afectades per aquesta situació avisen que viure en un hostal significaria un encariment de les condicions de vida en no disposar de cuina pròpia; una “greu dificultat” per a les famílies amb fills en edat escolar i un “important retrocés en la lluita per integrar-nos en aquesta societat”.

Aquestes famílies afirmen que no és la primera vegada que es troben en aquesta situació d'”angoixa” i que ja han rebut amb anterioritat aquesta “amenaça”; “sempre amb origen i causa desconeguda, sempre per oral i mai per escrit, sempre fent-nos firmar papers que alguns de nosaltres ni entenem el significat”. “Ens sentim ja en situació de carrer”, lamenten.

Els signants de la carta demanen a les administracions catalanes com a responsables de l’acollida a Catalunya que trobin solucions i que si realment Barcelona és casa seva, que no se sentin “tirats al carrer”. Per això aquest dimecres tenen previst presentar-se a la Secretaria d’Igualtat per demanar una reunió urgent amb Amorós.

Per la seva banda, fonts d’Afers Socials assenyalen a l’ACN que trobaran una “solució” per a “tots els casos”. Asseguren que les entitats els estan buscant pis i que la Generalitat ha ofert alguna solució. Ara bé, admeten que “molt probablement una part de la solució serà sortir de Barcelona, on l’accés a l’habitatge sigui més econòmic”.

Aquestes mateixes fonts critiquen que el programa estatal per als refugiats “té molt mal resolt l’accés a l’habitatge” i que s’han queixat “manta vegades” a l’Estat, a qui han presentat propostes concretes per apuntar solucions. Per això el departament exigeix al govern espanyol que no es “desresponsabilitzi” de la situació d’aquestes persones.

El responsable de l’àrea de refugiats de Creu Roja, Òscar Barbero, també lamenta que quan s’acaba la primera fase del programa estatal, les persones refugiades no tenen prou eines per passar a la segona. Ara bé, des de Creu Roja asseguren que no deixaran ningú a l’estacada. També apunten que la segon fase va acompanyada d’un sistema d’ajudes per pagar el lloguer –poden ser uns 800 euros per a una família de cinc membres- i que les entitats s’encarreguen de la mediació per facilitar els contractes. A la Casa Bloc, hi viuen unes 140 persones i una tercera part estarien en aquesta situació d’haver esgotat els sis mesos de la primera fase del programa estatal i les pròrrogues.

FER UN COMENTARI