Esquerra Republicana demana que es revisi la retirada de determinats fungicides en el cultiu de les vinyes

0
189
El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat una proposició no de llei per a la comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació per instar el govern espanyol a revisar la retirada d’autoritzacions per a l’ús de determinats fungicides en el cultiu de vinyes. Com explica el diputat lleidatà Xavier Eritja, que firma la proposició, els fungicides cúprics (amb components de coure) ‘són d’una gran importància per a la prevenció d’enfermetats provocades per fongs i bactèries, especialment en la producció agrària ecològica’.
En la seva proposta, Eritja recorda que ‘Catalunya disposa actualment de 62.000 hectàries de vinya, de les quals el 24% són de producció agrària ecològica’. El sector vinícola representa el 15,45% de la facturació de les empreses ecològiques de Catalunya, amb volum d’activitat i facturació que no para de créixer i que, per exemple, el 2016 va arribar als 74,6 milions d’euros, un 20% més que l’any anterior.
Per al diputat republicà, la recent retirada d’autoritzacions per a un gran nombre de fungicides cúprics i la restricció d’ús en d’altres ‘posa en risc les vinyes davant d’enfermetats potencials com el míldiu, a més de crear un greuge respecte a altres països de la Unió Europea amb gran producció vinícola, que no tenen aquesta retricció’.
La proposició no de llei d’Esquerra Republicana demana la revisió de la retirada d’autoritzacions per a l’ús d’aquests fungicides i instar la Comissió Europea a fixar unes condicions d’ús harmonitzades i que permetin, com assegura Eritja, ‘un bon control del míldiu sense perjudicis greus per als viticultors’.

FER UN COMENTARI