Es presenta el Protocol d’actuació sobre el maltractament a les persones grans de VNG

S'ha fet al Casal Municipal de Gent Gran el dia 1 d'octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

0
332
Imatge de l'acte de presentació. Foto: Aj. VNG

Aquest dilluns 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, s’ha presentat a les entitats i a la ciutadania el Protocol d’actuació sobre el maltractament a les persones grans de Vilanova i la Geltrú.

L’acte, que s’ha fet al Casal Municipal de Gent Gran, ha inclòs el passi del curtmetratge “Contranatura”, d’Isaac Berrocal.
La presentació del Protocol ha anat a càrrec de la treballadora social Rosa Franch i la metgessa Mercè Sallent, treballadores dels Equips de l’Àrea Bàsica de Salut de la ciutat. Enguany els actes al voltant del Dia Internacional de la Gent Gran volen incidir especialment en el maltractament o el tracte inadequat vers les persones grans, que en els darrers anys s’està fent cada cop més visible. Afecta principalment a persones grans vulnerables i dependents, que poden presentar fragilitat física, intel·lectual o psicològica, que les fa susceptibles de ser víctimes de maltractament: “L’acció única o repetida o la manca de resposta adequada, que es produeix en qualsevol relació que hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa a una persona gran”.

L’elaboració del Protocol s’ha realitzat a petició del Pla Local i del Grup Motor del Model Col·laboratiu de Vilanova i la Geltrú. La Comissió de Seguiment del Protocol està formada per professionals de les àrees bàsiques de salut (Institut Català de la Salut), del servei de geriatria del Consorci Sanitari del Garraf, de la unitat de cronicitat del Garraf, de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el referent comunitari de dependència, el Centre de Salut Mental d’adults, i les regidories de Serveis Socials, Equitat i Gent Gran de l’Ajuntament.

Els objectius del Protocol són: potenciar mesures de sensibilització i prevenció, acordar instruments pràctics i comuns, afavorir l’abordatge corresponsable i complementari de tots els professionals implicats, establir circuits i procediments, promoure la formació i sensibilització, desenvolupar accions amb la finalitat d’evitar l’aïllament i solitud, i elevar la necessitat de destinar més recursos a protegir la gent gran.

Els principis bàsics d’intervenció són: preservar els drets de les persones grans (a l’autodeterminació, a gaudir de tota la informació, i a tenir les necessitats bàsiques cobertes), una atenció individualitzada, preservar la voluntat de la persona respecte a les seves relacions personals i els seus desitjos, i garantir la seguretat.

A banda d’aquest acte de dilluns, s’han programat dues xerrades al voltant dels maltractaments i la gent gran al Casal Municipal de Gent Gran. La primera serà dijous 18 d’octubre a les 17 h i es titula “Gent gran: consells per evitar els maltractaments”. La segona xerrada serà “El maltractament vers les persones grans. Dignitat de la persona” el dimecres 24 d’octubre a les 17 h.

FER UN COMENTARI