ERC estén la mà a crear un “govern de concentració democràtica” a Vilanova i la Geltrú

Els republicans tanquen la porta a qualsevol acord amb el grup socialista

0
293
El grup municipal d’Esquerra a Vilanova i la Geltrú ha estès la mà aquest passat dimecres 11 d’abril al PDeCAT per formar part d’un “govern de concentració democràtica” després que els demòcrates hagin trencat el pacte que tenien amb el PSC. En un comunicat, els republicans adverteixen l’alcaldessa Neus Lloveras que “és una irresponsabilitat creure que la ciutat es pot governar amb tan sols quatre regidors” dels 25 que té el Ple, i l’insten a trobar una entesa amb els quatre representants d’ERC, els cinc de la CUP i els dos de Som VNG. En paral·lel, fonts d’ERC han confirmat que la formació tanca la porta a qualsevol entesa amb el PSC. Després d’haver-se reunit a principis d’aquesta setmana a petició dels socialistes, Esquerra afirma que “és obvi que no hi pot haver cap entesa” i descarta la proposta del PSC per formar un govern alternatiu al de Lloveras.
ERC senyala que el referèndum de l’1 d’octubre “va ser un exemple de radicalitat democràtica” alhora que defineix com a “vergonya” les conseqüències polítiques i judicials que se’n van derivar. Assegura que l’empresonament d’activistes sobiranistes, polítics i la “criminalització” dels CDR són “mostres clares d’una situació indigna, injustificada, desmesurada i aberrant”.

El grup municipal remarca que al novembre ja va apostar per crear “un govern ampli de concentració conjuntament amb les forces progressistes i republicanes del consistori”, moment en què van instar el PDeCAT a trencar el pacte amb el PSC pel suport que el partit havia donat a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Els republicans insisteixen que en aquell moment els seus quatre regidors es van comprometre a garantir un “pacte d’estabilitat” amb els quatre edils demòcrates si es produïa l’escissió.

Sis mesos després, amb l’expulsió del PSC del govern de Vilanova, Esquerra considera que ara el PDeCAT ha canviat d’opinió i ha trencat el pacte per motius “electoralistes”. Tot i el retret, ERC diu que reitera el seu compromís anterior i s’ofereix a “fer possible un espai d’entesa”. “No podem deixar la ciutat paralitzada i, davant la nova situació, totes les forces democràtiques convindria que féssim un pas endavant i assumíssim responsabilitats”, afirmen, instant directament el PDeCAT a “ser generós i capaç de contemplar canvis que facilitin grans acords”.

De moment, Esquerra s’ha reunit amb el Partit Demòcrata per un cantó i ha mantingut una altra reunió a tres bandes amb la CUP i Som VNG, confiant que l’acord entre els quatre grups serà possible “perquè la responsabilitat és conjunta i l’única solució passa per un govern de concentració”. Segons els republicans, l’única opció que es contempla en aquests moments és un pacte entre les quatre forces, sense la possibilitat, a priori, que un dels grups signés un acord de governabilitat sense assumir responsabilitats dins un nou executiu.

Tot i que ERC assegura que durant les primeres trobades no s’ha posat cap condició sobre la taula, sí que apunta que la “generositat” que reclamen al grup de Neus Lloveras hauria de passar per acceptar la possibilitat de rellevar l’alcaldia, en el cas que aquest fos un escull a superar a l’hora de tancar un acord entre ERC, la CUP i Som VNG.

FER UN COMENTARI