Els veïns de Gràcia acceleren per enllestir els guarnits dels carrers per la Festa Major

A la Travessia de Sant Antoni, guanyadors del concurs l’any passat, s’ho agafen ara amb “tranquil·litat”

0
763

Falta menys d’una setmana per la Festa Major de Gràcia i els carrers que participaran al concurs de guarnits inicien la seva transformació. Als tallers i locals improvisats de les associacions de veïns ja fa setmanes que es treballa a bon ritme, però ara toca començar a donar forma als guarniments a peu de carrer. Davant del pronòstic de pluja per als propers dies alguns opten per la prudència i endarrereixen l’operació, però altres han hagut d’arriscar per por de no enllestir a temps i sospiren perquè la meteorologia sigui benèvola. Aquest últim és el cas de la Travessia de Sant Antoni -l’inesperat guanyador del concurs l’any passat- o del carrer Verdi, l’etern favorit, on la dimensió del muntatge que preparen sobre l’antiga Roma obliga a treballar al carrer anticipadament.

Els dies previs a la Festa Major tot s’accelera als carrers de Gràcia que participaran al concurs de guarnits, que són enguany un total de 21. Tot succeeix entre els locals on s’ha preparat llargament l’ornamentació que lluiran a partir del dia 15 i, és clar, el carrer que s’ha d’engalanar. Les anades i vingudes són constants. Els caps de guarnit s’esforcen a dirigir les tasques amb l’ajuda dels veïns que han estat més presents i actius durant el llarg procés, que va des de la decisió de la temàtica, passant per l’obtenció dels materials necessaris i fins a la feina manual i d’artesania que acabarà transformant el seu carrer. Amics, coneguts i passavolants sovint s’apunten a donar un cop de mà.

A la Travessia de Sant Antoni, que l’any passat va guanyar per primera vegada el primer premi del concurs amb una recreació d’un poble pirinenc d’alta muntanya, ja treballen al carrer. “La cosa està agafant bon ritme, perquè evidentment els últims dies ens posem tots les piles”, comenta Cristina Murillo, co-cap de guarniments del carrer.

No obstant això, i potser per haver estat els vencedors de la darrera edició, Murillo assumeix que enguany han encarat les festes “molt més tranquils” i amb un guarnit “més senzill”. La seva proposta es en aquesta ocasió una “festa” dels Déus de l’Olimp, que invitaran el visitant a entrar dins d’un temple grec, “amb l’Olimp dels Déus a dalt i a baix la seva discoteca, i les seves nits de festa”, avança.

Victòria agredolça

Murillo té un record agredolç de la victòria de l’any passat, i és que les festes de Gràcia van quedar tristament marcades pels atemptats terroristes a la Rambla de Barcelona i Cambrils. “Va ser espectacular perquè teníem la felicitat del premi, sí, però al mateix temps no ho vam poder gaudir al cent per cent per la raó que tots sabem”, lamenta.

L’amenaça de pluja no ha fet enrere els veïns d’aquest carrer, que ja comencen a col·locar parts del guarniment a l’exterior. “De moment seguirem treballant, perquè enguany anem més tard i, sinó, no arribem”. Per si de cas, ja pensen a comprar lones “per tapar-ho tot” i, mentrestant, poder “tirar milles”.

Al carrer Verdi la feina al carrer ja fa uns dies que va començar, i és que l’empresa és gran: una recreació de l’antiga Roma. Hores d’ara ja han aixecat un gran aqüeducte que travessa el carrer en línia diagonal. Enfilats en una gran bastida, el cap de guarnits i un altre veí assajaven dimecres com col·locar una gran lona de plàstic si la pluja fa acte de presència. Als accessos del carrer s’hi intueixen ja una gran portalada i una segona estructura que donarà la benvinguda als visitants.

Miyazaki a Ciudad Real

En un altre punt del barri, l’associació de veïns del carrer Ciudad Real encara alterna la feina dins del local (que des de fa uns anys comparteix amb altres entitats a l’Ateneu Roig, al carrer Torrent d’en Vidalet), amb el trasllat dels primers elements cap al carrer. En el seu cas, l’amenaça de pluja i la fragilitat d’alguns dels materials emprats ha aconsellat demorar l’engalanat del seu carrer.

“Normalment muntem el ‘sostre’ amb més temps, però tenim algun material bastant vulnerable; així que hem d’estar molt pendents dels pronòstics i, potser al final, arriscar”, assumeix una de les veïnes més actives del grup, Magalí Serra.

En aquest carrer s’han atrevit enguany amb una panoràmica del món animat del director de cinema japonès Hayao Miyazaki. L’autor de ‘La princesa Mononoke’, ‘El castell al cel’, ‘El meu veí Totoro’ o ‘El viatge de Chihiro’ és l’inspirador de les ornamentacions que lluiran a Ciudad Real.

Els veïns van escollir la temàtica per un doble motiu. D’una banda, “el color, l’alegria i la imaginació” que impregnen el món de Miyazaki. De l’altra, per compartir “uns valors necessaris”, diu Serra, que són presents en la seva cinematografia. Valors com el feminisme, la solidaritat i “el respecte entre nens i adults i viceversa”, l’amor a la natura i el pacifisme, apunta.

Serra és una participant entusiasta del guarniment de carrers. Al seu parer, la cita alimenta la “fraternitat i el bon veïnatge”. Cosa “molt gratificant”, diu, i que a més contribueix a la idea “d’estar al carrer, i d’una manera que sembla que cada vegada es doni menys”.

FER UN COMENTARI