Els serveis funeraris a Tarragona costen un mínim de 1.800 euros

L'empresa funeraria percep menys del 50% del benefici d'aquest cost

0
323
Imatge de la sala de cerimònies del Tanatori de Tarragona. Foto: Alba Sancha

El cost mínim dels serveis funeraris a Tarragona és d’uns 1.800 euros aproximadament. La gerent del Tanatori de Tarragona, Clara Viña, ha detallat que els serveis funeraris tenen un cost mínim d’uns 1.500 euros, més el 21% d’IVA. El total ascendiria doncs a uns 1.800 euros, dels quals, menys del 50% repercuteixen en el benefici de l’empresa funerària.

L’eucaristia, el lloguer d’un nínxol al cementiri, el certificat de defunció i l’IVA. Aquestes són algunes de les despeses que suposen més del 50% del cost dels serveis funeraris que una família paga per la defunció del seu familiar o amic. Els serveis funeraris, com en aquest cas el Tanatori de Tarragona, s’encarrega de realitzar la majoria de gestions que envolten una defunció -com les abans esmentades- i només un 49% del cost total suposa un benefici per l’empresa. Un dels percentatges més alts inclòs en aquest cost és el 21% de l’IVA, un impost que es va incrementar en 13 punts l’any 2012, passant del tipus reduït de l’IVA (8%), al tipus general (21%). En aquest sentit, el subdirector general de Funespaña, José Vicente Aparicio, ha defensat que “si hi ha un sector que mereix tenir un IVA reduït és el sector funerari”.

Competència deslleial

L’increment d’aquest impost ha provocat també un augment de la competència deslleial en el sector funerari, segons ha apuntat Aparicio. El subdirector general de Funespaña ha assegurat que “existeix competència deslleial en el sector funerari” amb cobraments en negre per tal de no pagar l’IVA.

1.100 defuncions a Tarragona el 2017

D’altra banda, també s’han oferit dades sobre les defuncions a Tarragona el 2017, que es concreten en unes 1.100 persones, segons dades estimades pel Tanatori de Tarragona i a l’espera de rebre les dades definitives de l’Institut Nacional d’Estadística. Actualment, la inhumació continua sent la pràctica més utilitzada, pel 60% d’usuaris, tot i que la incineració contempla una tendència a l’alça, ja que segons les dades facilitades, l’any 2025 les incineracions haurien augmentat fins al 60%.

FER UN COMENTARI