Els marxants decidiran en referèndum si volen treballar a les tardes

El mercadet tornarà a la plaça Corsini, però es desconeix en quin format

0
459

El paisatge urbà fa ja onze anys que canvia els dimarts i dijous a la Rambla Nova de Tarragona pel mercadet de marxants. Veïns però sobretot turistes caminen amunt i avall regirant tots els productes a la venda a preus econòmics. Alguns es queixen però de la imatge que això genera, així com de l’ocupació permanent durant tot el matí de l’espai públic. Al 2016 van confirmar l’acord a què havien arribat paradistes i govern l’any 2007 de tornar a la seva plaça original, davant del Mercat, però ara a falta de dos mesos de tornar ha reaparegut la polèmica, amb un afegit: Elvira Ferrando, la consellera de Comerç, proposa obrir tot el dia.

Arran de les queixes de la majoria de marxants, que no hi veuen viabilitat econòmica —va passar el mateix amb les parades del Mercat Central—, l’Ajuntament aquest cop ha optat per cedir a una consulta. Les quatre associacions de marxants representades a la Taula de marxants hauran de fer un referèndum amb els seus associats i serà en base al resultat que es decidirà el format del nou mercadet a la plaça Corsini. I és que segons assegura la consellera el fet que hi hagi marxants que optin per no obrir a la tarda farà que se’ls hagi de reposicionar per tal que quan pleguin no molestin al desenvolupament de l’activitat comercial.

La proposta, que va semblar bé també als grups municipals de Ciutadans, Esquerra i el Partit Popular —els únics representats a ESPIMSA—, inclou dues temporades de màxima afluència a la ciutat com és del 20 de juny al 20 d’agost i de novembre a gener, coincidint amb les festes nadalenques. Arriba després que hagin vist com les vendes van baixant a mesura que arriben a la ciutat marques de roba “low cost” i l’increment de l’ús d’Internet per a tot tipus de compres. Ara hauran de ser els marxants els que decidiran i que hauran de donar una resposta abans de dimarts 23 de maig.

Ferrando ha descartat que es pugui plantejar una altra ubicació que no sigui Corsini, és a dir, tornar a la Rambla Nova: “És indiscutible, som partidaris d’un espai comercial a cel obert entre la plaça i el Mercat, que es retroalimentaran”. La nova ubicació també té altres problemes per als marxants. Un d’ells, Rafael, explica que per facilitat i comoditat preferirien quedar-se on són. “Ara mateix no se sap res, ni on deixarem els vehicles ni en quin espai ens ubicaran”, assegura, “no ho sabrem fins que no hi anem”. És per això que reclamen més informació per part d’ESPIMSA.

Enric Daza, president de l’associació Marxants TGN, ha explicat a La Ciutat que “ara mateix no hi ha cap conflicte”. “Ens van cedir la Rambla Nova amb la condició que tornéssim a Corsini”, ha afirmat. I és que diverses formacions polítiques havien plantejat l’opció d’enviar el mercadet a la perifèria. “Ells han complert la seva paraula de poder tornar a Corsini, així que nosaltres hem de complir la nostra”, ha assegurat Daza. Sobre el fet que hi hagi marxants que prefereixin quedar-se a la Rambla, el president ho té clar: “S’entén, si m’ho preguntes a mi et dic el mateix, però no existeix aquesta opció”. En aquest sentit ha recordat que el prejudici econòmic també hi va ser quan es van moure de la plaça del Mercat: “Va ser una baixada, fins que la gent no va acostumar els seus hàbits de compra, és tot un procés”.

FER UN COMENTARI