El servei de Metro patirà l’onzè dilluns de vaga aquest 17 de juliol

Els sindicats han convocat aturades parcials de 7.00h a 9.00h, de 16.00h a 18.00h i de 20.30h a 22.30h

0
1119

El servei del Metro de Barcelona tornarà a patir una vaga aquest dilluns 17 de juliol en tres franges horàries: de les 7.00h a les 9.00h, de les 16.00h a les 18.00h i de les 20.30 a les 22.30h. El Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims del 40% a les hores punta (de 7.00h a 9.00h i de 16.00h a 18.00h) i del 20% a les hores vall (de 20.30h a 22.30h), els mateixos que en les convocatòries precedents. La direcció de TMB ha decidit aquesta setmana retirar l’avançament de 32 euros al mes a tots els treballadors del Metro a compte del conveni que s’està negociant actualment, ja que no veu suficient predisposició dels sindicats a arribar a un acord. Igualment, la direcció ha suggerit la possibilitat d’un laude obligatori per part de la mediació del Govern, una possibilitat que ha estat rebutjada per part del comitè d’empresa.
Després de mesos de negociacions, les posicions de les dues parts s’han acostat, però no s’ha arribat a un acord definitiu. Davant d’aquesta situació, la mediació de Treball va proposar que les dues parts se sotmetessin a un arbitratge voluntari, una possibilitat que va ser rebutjada per la part laboral. La direcció ha demanat al comitè d’empresa que permeti als treballadors del Metro poder votar en una assemblea les propostes de conveni col·lectiu que ha fet tant l’empresa com la mediació, però els sindicats han considerat fins ara que calia seguir negociant i mantenint les convocatòries de vaga per cada dilluns laborable.

Fonts de l’operadora han assenyalat que la proposta de conveni inclou avenços en els àmbits més conflictius com són les contractacions, la jornada laboral o els salaris, que estarien “al límit de la llei de pressupostos”. La direcció vol que el treballadors coneguin directament aquesta proposta i que, en cas d’acceptar-la, es puguin desconvocar les vagues previstes per tots els dilluns laborables. Tanmateix, l’operadora ha demanat “paciència” als usuaris de cara a les aturades parcials previstes.

Els sindicats van xifrar al voltant del 90% el seguiment entre els treballadors de les jornades de vaga prèvies. La protesta de la plantilla del Metro de TMB ha provocat periòdicament aglomeracions a les andanes i que els combois circulessin més plens de passatgers del normal en un dia laborable, ja que les freqüències de pas es van eixamplar fins al voltant dels deu minuts a les hores punta.

De cara a la vaga de dilluns, TMB ha reiterat que els serveis mínims decretats (del 40% en les aturades que coincideixen amb hores punta i del 20% en hores vall) seran “insuficients” per absorbir la demanda, especialment al matí. De 7.00h a 9.00h se solen concentrar unes 215.000 entrades a la xarxa de metro i de 16.00h a 18.00h es poden registrar 170.000 entrades. Per això, l’empresa recomana buscar mitjans alternatius de desplaçament. D’altra banda, l’aturada de la tarda pot afectar el telefèric de Montjuïc i el Tramvia Blau, serveis que tenen el manteniment assignat a personal de Metro.

FER UN COMENTARI