El ple de Tortosa exigeix l’absolució dels presos polítics i el retorn dels exiliats

Una moció presentada conjuntament pels grups municipals del PDeCAT, ERC, Movem i la CUP rebutja les peticions de presó

0
412

L’Ajuntament de Tortosa ha rebutjat, una vegada més, la situació d’empresonament que viuen diversos membres del Govern i del Parlament, i dels dirigents de les entitats socials, així com l’exili forçat a altres membres del govern, com el mateix president Puigdemont. La qüestió ha arribat al ple ordinari de desembre, amb una moció signada conjuntament pels grups del PDeCAT, ERC, Movem Tortosa i la CUP. L’aprovació ha comptat amb els vots a favor d’aquestes formacions (excepte la CUP, el portaveu de la qual no ha assistit per motius personals), l’abstenció del PP i el vot contrari del PSC.

Els partits proposants han denunciat el que han qualificat com una “cacera de bruixes” i una “injustícia”, ja que segons remarquen els delictes pels quals són acusats no responen als fets que van tindre lloc l’octubre del 2017 a Catalunya. El text rebutja de manera rotunda les peticions de presó que fa la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, per la qual cosa exigeix la plena absolució de les persones encausades i l’alliberament immediat. De la mateixa manera, denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat per “crear un relat que es basa en una violència que no va existir”.

El portaveu del PP ha justificat la seua abstenció per la necessitat de “buscar ponts” que ajuden a superar la situació. Per contra, el PSC ha votat negativament perquè, segons consideren, els punts de l’acord no respecten la independència judicial i vulneren el principi de legalitat que ha de regir en un Estat de Dret.

El ple també ha aprovat, per unanimitat, la moció que demana l’adhesió al manifest per a la concessió del premi Nobel de Literatura per a Federico García Lorca, proposada pel PSC; i la de crear campanyes de prevenció de l’adicció al joc i les apostes, del PP. També ha tirat endavant, amb l’abstenció del PSC, la moció perquè el govern de l’Estat actualitze els plans d’emergència a les àrees nuclears, presentada per ERC. Per contra no han prosperat les de Movem, instant a l’actuació urgent a les fortificacions de Tenasses i Bonet, i per aturar els treballs d’elaboració i aprovació del decret de menjadors escolars; la d’establir bonificacions als tributs municipals per a empreses i emprenedors, del PP, o la del PSC per impulsar mesures contra la violència de gènere, que ha rebut el vot contrari del govern perquè incloïa un punt que insta els grups a les Corts a aprovar els pressupostos estatals.

FER UN COMENTARI