El govern de Reus declara la guerra als coloms

S'han realitzat fulleotns, cartells i un espot i s'instal·laran 6 punts dispensadors de pinso esterilitzant per evitar la seva proliferació

0
934

“Tot Reus ha de declarar la guerra als coloms”, ha dit rotundament l’alcalde, Carles Pellicer. Perseguint aquest objectiu, el govern de Reus engega una campanya “agressiva, certament desagradable, però necessària”, com ha descrit Pellicer, per combatre la sobrepoblació de coloms. En aquest sentit, s’ha distribuït un nou espot, que s’ha escampat per les xarxes socials com la pólvora, on apareix un home tot cobert de la femta dels coloms. A més, l’ajuntament instal·larà 6 punts de dispensadors de pinso esterilitzant per evitar la seva proliferació i es continuarà sancionant als “alimentadors dels coloms” amb multes de fins als 600 euros, entre altres mesures que inclouen als restauradors o bé als propietaris d’habitatges abandonats, on els coloms estableixen grans colònies.

“El govern de Reus està disposat a lluitar contra la sobrepoblació de coloms”, ha assegurat Pellicer. L’alcalde ha explicat que des del consistori es destinen 100.000 euros anuals en mesures de control, però “es necessita la col·laboració de tota la ciutadania” perquè aquestes esdevinguin efectives. Les mesures, segons el batlle, es prenen des de tots els àmbits: medi ambient, salut pública i via pública, mitjançant la sensibilització i sanció. L’alcalde ha insistit en el deteriorament que provoquen els coloms a la ciutat: “transmeten malalties, embruten, provoquen conflictes socials, contaminen l’aigua de les fonts, fan malbé l’arbrat…”. “Els coloms són un problema”, ha afegit Pellicer. Per això, segons l’alcalde, la nova campanya se suma als “molts esforços del govern de Reus” per combatre la sobrepoblació.

S’instal·laran dispensadors de pinso esterilitzador

En el marc d’aquesta campanya, sota el lema ‘Ajuda’ns a controlar la població de coloms!’, s’envien dos missatges a la ciutadania: “Evita alimentar-los” i “Conserva l’espai net”. El regidor de Medi Ambient ha explicat que “s’han editat 5.000 adhesius, que es distribuiran en bars i terrasses”, cartells i s’ha realitzat un espot que s’ha escampat a través de les xarxes socials i la televisió. En aquest sentit Rubio ha detallat que s’està acabant de tancar la licitació “per implantar sis punts distribuïdors amb pinso esterilitzant”, una mesura per la qual ja es va realitzar una prova pilot al Passeig Mata, un dels punts calents amb més població de coloms, juntament amb “el barri del Carme i les zones de passejos”.

Tot i això, el regidor ha apuntat que aquesta és una mesura, “però no pot ser l’única”. Per això, el govern està decidit a continuar sancionat als “alimentadors” de coloms. Rubio ha exemplificat que “si es gasten 30.000 euros en pisno esterilitzant, però la gent continua donant menjar, es redueix la seva efectivitat”. Les sancions podrien arribar fins als 600 euros, una mesura que ja s’ha portat a la pràctica a Reus, amb quatre multes durant el 2017, per un import d’entre 300 i 400 euros, i una multa aquest 2018.

Altres mesures

Igualment, el consistori du a terme diferents mesures de control, com el servei de gàbies i xarxades -amb les quals es van capturar un total de 5.854 coloms-, els sistemes sonors antiestornells, els treballs amb falconeria, o bé amb els “colomars ecològics”, en els quals “es manipulen els ous per evitar la seva proliferació”, segons Rubio.

Des de la regidora d’Urbanisme també es realitzen requeriments als propietaris d’immobles on hi ha problemes ocasionats per les colònies de coloms. Des de Via Pública, s’han tancat algunes fonts ornamentals per evitar la presència d’aus. I des de Medi Ambient s’editen fulletons amb consells per als propietaris d’immobles sobre com sanejar edificis afectats. Finalment, la regidoria de Medi Ambient també treballa mà a mà amb els restauradors per recordar-los les seves obligacions a les terrasses, els quals “han vist amb bons ulls aquesta campanya”, segons Rubio, i estan aportant les seves idees per lluitar contra aquesta sobrepoblació.

FER UN COMENTARI