El Casal de la Dona reprèn les seves activitats amb un homenatge a Maria Aurèlia Capmany

El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha participat en l'acte en el qual ha destacat la necessitat de seguir impulsant polítiques actives en favor de les dones per arribar a la igualtat efectiva i ha animat a les dones de Lleida a ser compromeses i participatives

0
324

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa ha participat aquesta tarda al Cafè del Teatre de l’Escorxador a l’acte que el Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida ha organitzat per commemorar el centenari del naixement de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany i que també ha servit com a tret de sortida per l’inici de la temporada d’activitats ‘Activa’t al casal!’.

El paer en cap, que ha estat acompanyat per la tinent d’alcalde responsable de la regidoria de Polítiques d’Igualtat, Sara Mestres, ha destacat l’oportunitat de començar el curs d’activitats del Casal de la Dona recordant una dona “inspiradora” com Maria Aurèlia Capmany. A més, Larrosa ha destacat la necessitat de seguir posant en marxa polítiques actives en defensa de les dones, com està fent l’Ajuntament de Lleida, per exemple, amb la nova guia de contractació social que incorpora clàusules de discriminació positiva en favor de les dones.

“Cal seguir treballant molt en aquesta direcció i hem de donar exemple en aquest àmbit, com fa el Casal de la Dona, perquè hi ha molta feina a fer per arribar a la igualtat efectiva entre homes i dones”, ha afirmat l’alcalde, qui ha animat a les dones de Lleida a participar activament en les activitats del Casal i a seguir sent “combatives, compromeses i inspiradores com ho va ser Maria Aurèlia Capmany”.

Les assistents han pogut gaudir de l’espectacle “Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany”, interpretat per l’actriu Carme Sansa i el músic i actor Jaume Mallofré. Es tracta d’un espectacle que combina textos i cançons amb l’acompanyament de l’acordió i compta té un referent previ, els espectacles de cabaret literari a la mítica Cova del Drac, on Carme Sansa participava sota la direcció d’Anton Codina.

Activa’t al casal

‘Activa’t al Casal!’ és el programa d’activitats gratuïtes, organitzat pel Casal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida, que es desenvolupa d’octubre a maig i que ofereix una àmplia gamma de tallers adreçats a les dones del municipi. Enguany arriba a la catorzena edició amb l’objectiu de convertir-se en un espai de referència per promoure la salut, el benestar i el creixement personal, la difusió i defensa dels drets de les dones, l’apoderament i el lideratge femení, la prevenció de la violència masclista i l’impuls de l’associacionisme femení. L’any passat hi van participar prop de 3.000 dones.

Com a novetat, aquest any l’horari de la majoria de les activitats s’avança de les 18.00 a les 17.30 hores per tal de fer un pas endavant en el Pacte per a la Reforma Horària, atendre les noves necessitats socials i per promoure que les dones puguin viure amb uns horaris més racionals i saludables i assoleixin major benestar personal.

S’han programat un total d’onze tallers, dels quals 8 es faran al Casal de la Dona o a l’Ereta i tres més seran itinerants (vegeu tríptic). Tracten temàtiques com la promoció de l’activitat física, tècniques i teràpies per cuidar la salut, l’alimentació saludable, la teràpia del riure, la dansa i el moviment creatiu, el Garrotín o l’expressió artística. L’inici de les activitats serà aquest dilluns al Centre Cívic del Centre Històric i els tallers es desenvoluparan els dilluns i dimecres fins al 29 de maig.

També es manté el programa Anònimes, que és itinerant pels barris i es dedica a homenatjar i donar a conèixer la trajectòria de dones lleidatanes anònimes que han treballat per la construcció d’una ciutat igualitària, tolerant i respectuosa amb la diversitat. La pròxima sessió tindrà lloc el 18 d’octubre al Centre Cívic de Pardinyes i estarà dedicada a Ramona Salla, de l’Associació de Veïns de Pardinyes. La resta de tallers itinerants són les xerrades de l’Espai Salut i les visites guiades “La ciutat amb la mirada de les dones”.

Any Maria Aurèlia Capmany

Aquest any 2018 se celebra arreu de Catalunya de forma oficial l’Any Maria Aurèlia Capmany, en commemoració del seu naixement, data que coincideix també amb el cent cinquantè aniversari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany.

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), fou una escriptora, pedagoga i política. Llicenciada en Filosofia i col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors.

L’ambició literària i l’experimentació incessant, juntament amb el compromís amb la seva col·lectivitat, esdevenen dues de les constants de Capmany, una dona polifacètica i transgressora que és, sens dubte, una de les escriptores i intel·lectuals catalanes més importants del segle XX.

FER UN COMENTARI