El canvi climàtic provocarà que Barcelona visqui una onada de calor cada any

Un estudi de l'Ajuntament i el Servei Meteorològic adverteix que la temperatura mitjana pujarà gairebé dos graus

0
794
DiverNadal Cunit 2018 728×90
Un estudi elaborat per l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional adverteix que la ciutat s’exposa a viure, com a mínim, una onada de calor cada any com a conseqüència del canvi climàtic. Si no s’instauren noves polítiques i hàbits socials, però, l’estudi alerta que aquesta freqüència es podria incrementar fins registrar quatre o cinc onades al cap de l’any, amb el corresponent increment de nits tropicals i tòrrides. Al mateix temps, l’informe també assenyala que el canvi climàtic està conduint a un increment de la temperatura mitjana, que creixerà gairebé dos graus durant els propers anys. Davant aquest escenari, l’Ajuntament preveu presentar el Pla Clima durant la tardor, on es definiran estratègies per mitigar tots aquests efectes.
L’anàlisi, presentat per l’Ajuntament aquest dimecres, avalua les dades globals de l’impacte del canvi climàtic a Barcelona i concreta quins poden ser els efectes en funció de si la societat i l’administració actuen de forma compromesa amb els acords de París, o bé si s’opta per un comportament més passiu, sense cap modificació en les polítiques ni en els hàbits del dia a dia.

En aquest sentit, s’assenyala que actualment Barcelona viu, de mitjana, una onada de calor cada gairebé quatre anys. Es tracta d’una sèrie de més de tres dies en què les temperatures màximes superen els 33,1 graus. Degut als efectes del canvi climàtic, però, es preveu que hi hagi una onada cada l’any i que aquesta sigui dos o tres dies més llarga que ara. Si no s’adopta cap mesura al respecte, aquest increment es podria disparar fins registrar quatre o cinc onades de calor cada any, i cadascuna duraria sis dies més que ara.

El creixement d’onades de calor s’espera que comporti un augment de la temperatura nocturna, amb més nits tropicals (per sobre dels 20 graus) i més nits tòrrides (per damunt dels 25 graus). Segons les estadístiques, actualment Barcelona pateix 38 nits tropicals al cap de l’any, les quals es podrien duplicar si s’apliquen mesures correctores i triplicar si això no es fa. Pel que fa a les nits tòrrides, l’augment seria proporcional.

El mateix es preveu que passi amb els dies on les temperatures superen els 35 graus, els quals es consideren dies tòrrids. Ara per ara Barcelona viu una jornada en aquests condicions cada dos anys i es preveu que en siguin tres cada any degut al canvi climàtic. Si no s’instaura cap mesura per mitigar-ne els efectes, la previsió és que els dies tòrrids arribin a ser vuit al cap de l’any.

En conjunt, l’estudi presentat per l’Ajuntament adverteix que el canvi climàtic comportarà un augment de la temperatura mitjana a la ciutat. Si ara per ara la mitjana anual se situa als 18 graus, s’espera que en el millor dels casos aquesta augmenti 1,6 graus i ho faci 2 graus si les administracions no actuen per reduir l’afectació del canvi climàtic.

Tot i que l’anàlisi conclou que tota la ciutadania es veurà afectada per aquests increments de temperatura, també matisa que hi haurà grups concrets de població i barris de la ciutat que en seran més perjudicats. S’assenyala així els majors de 75 anys, els nadons i persones amb patologies cròniques, els veïns d’edificis de mal comportament energètic i els de zones amb poc espai verd. Per aquests motius, Nou Barris, Sants-Montjuïc, Les Corts i Eixample seran els districtes més afectats.

FER UN COMENTARI