Detenen un cibercriminal rus per manipular les eleccions americanes des de Barcelona

Segons la policia, aconseguia grans beneficis amb programari maliciós i infecció de centenars de milers d’ordinadors arreu del món i delinquia des de feia 10 anys

0
569
TeletiendaOutlet_728x90
El presumpte cibercriminal rus detingut diumenge a Barcelona i acusat de participar en la manipulació informàtica de les eleccions presidencials nord-americanes que va guanyar Donald Trump delinquia des de feia 10 anys, segons ha informat la policia espanyola a través d’un comunicat. El cos de seguretat considera que havia creat una infraestructura cibernètica d’abast mundial des de la qual cometia “infinitat d’activitats il·lícites”. Per exemple, s’acusa l’individu, que va ordenar a presó per ordre de l’Audiència Nacional i que és reclamat per les autoritats nord-americanes, d’utilitzar Internet per sostreure informació personal dels ordinadors de les seves víctimes, per infectar-los amb programari maliciós i per fer enviaments massius de correu brossa, fet que li produïa “beneficis importants”.
Segons la mateixa nota, els investigadors han pres el control de la infraestructura creada per l’individu, detingut en una operació conjunta de la policia espanyola i l’FBI. Un cop han desballestat aquesta xarxa s’ha pogut alliberar “centenars de milers d’ordinadors” arreu del món que “eren controlats pel cibercriminal”.

En detall s’explica que el detingut, de 36 anys, havia creat la xarxa d’ordinadors infectats durant anys. Així controlava les víctimes de forma remota, sense que els propietaris ho sabessin, a través de servidors de comandament i control que se solen utilitzar generalment per a l’execució d’activitats il·lícites.

En aquest cas, la policia considera que el detingut controlava una xarxa il·legal coneguda com a Kelihos, formada per centenars de milers d’ordinadors arreu del món i a través de la qual sostreia credencials personals dels ordinadors i enviava correu brossa per infectar amb programari maliciós altres ordinadors. En concret enviava un tipus de programari que bloqueja l’accés a la informació de la computadora, i demanava a la víctima una quantitat determinada de diners per alliberar la màquina.

La policia calcula que el detingut ha fet activitats d’aquest tipus durant més de deu anys, i que ha aconseguit beneficis quantiosos.

FER UN COMENTARI