La coral del CNL, a l’Orfeó Reusenc

  Es presentarà el 4 de juliol

  0
  270

  La coral del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL), creada el passat mes de març en el marc del projecte “Canta amb el cor”, es presentarà públicament el pròxim 4 de juliol a l’Orfeó Reusenc. Aquesta nova iniciativa s’ha creat amb l’objectiu de constituir un grup de persones que practiquin i millorin l’expressió en llengua catalana a partir del treball de cant coral i de la relació person al entre els seus membres.

  Durant aquests dos mesos, en què ja s’han fet set assajos, la coral s’ha estabilitzat amb una vintena de cantaires, que es presentaran públicament en el concert que tindrà lloc el dia 4 de juliol a les 19:00 h a l’Orfeó Reusenc, coincidint amb l’acte de cloenda dels cursos de català.

  Abans, però, el CNL va buscar la complicitat de l’Orfeó Reusenc, per a la part artística, i el suport econòmic de la Fundació Privada Reddis. Ambdues entitats, amb les quals el CNL té establert conveni de col·laboració, no van dubtar a involucrar-s’hi, cosa que va permetre que el projecte esdevingués una realitat.

  “Canta amb el cor” està format tant per alumnes dels cursos de català (des del nivell Bàsic 1, que comencen a aprendre a parlar la llengua, fins a exalumnes del nivell Superior), participants en el Voluntariat per la llengua i persones alienes al CNL fins a aquest moment però a qui els va atraure la idea d’aquesta coral particular, que té objectius lingüístics i musicals. La meitat dels integrants s’expressen en català de manera habitual i l’altra meitat són parlants d’altres llengües que l’estan aprenent. Pel que fa a procedència, hi ha cantaires originaris de Catalunya però la meitat són nascuts en altres indrets com l’Estat espanyol, Romania, Colòmbia, Mèxic, l’Argentina, l’Uruguai, Veneçuela o el Brasil.

  Durant els assajos, dirigits per Marc Guerris, cantant i director de corals, es fa treball d’aprenentatge dels textos i s’afavoreix la pràctica de la comunicació en llengua catalana.

  En aquest sentit, els membres de la coral formen part de manera col·lectiva del programa Voluntariat per la llengua, i fan les seves trobades cada divendres de 19:00 a 20:30 h, encara que també hi ha parelles que han decidit trobar-se de manera addicional una hora a la setmana en algun altre indret per conversar en català.

  La regidora d’Ensenyament i Política Lingüística, M. Dolors Sardà, ha explicat que aquest projecte respon a la voluntat de facilitar noves eines d’aprenentatge del català a les persones que volen aprendre la llengua, a la vegada que es fomenta la cohesió social. La directora del Centre de Normalització Lingüística, Anna Saperas, ha comentat que la coral és integrada al 50% per cent per persones catalanoparlants i persones que aprenen el català i que el funcionament del programa és similar al del Voluntariat per la Llengua però amb un format col·lectiu. A la presentació de la coral hi han participat la presidenta i el director artístic de l’Orfeó Reusenc, Ester Cos i Albert Galcerà, i la membre del patronat de la Fundació Privada Reddis, M. Teresa Piquer. A més, ha intervingut també el dir ector de la coral Canta amb el cor, Marc Guerris.

  Avantatges
  Els integrants del “Canta amb el cor” també gaudeixen de tots els avantatges dels participants en el Voluntariat per la llengua: descomptes en comerços, espectacles artístics, esdeveniments esportius, i la possibilitat també d’assistir a les activitats complementàries que el CNL ofereix a alumnat i voluntariat i que en aquest mes de maig es concreta, per exemple, en l’assistència al concert de l’Orquestra Camerata XXI al Teatre Fortuny gràcies al conveni amb l’Associació de Concerts de Reus, 2×1 en els partits d’hoquei de Reus Deportiu arran de l’acord establert amb el club roig-i-negre, una excursió a peu pels camins de Re us o les activitats culturals del programa “Quedem?” d’Òmnium Baix Camp.

  Una tercera part dels integrants del “Canta amb el cor” havien estudiat música i cantat anteriorment en alguna coral, però la majoria són nous en la matèria.

  En els assajos es treballa la interpretació, la tècnica vocal, el significat de les lletres i la pronúncia, i es preparen diverses peces tant del repertori tradicional català com de grups actuals com Txarango.

  A més s’ha inclòs en el repertori “Aqueres montanhes”, una peça en aranès, que ha servit d’excusa per informar els participants que no ho coneixien que a l’Aran és oficial una tercera llengua, l’aranès, que no és dialecte del català sinó de l’occità.

  Un projecte apadrinat per l’Orfeó Reusenc
  L’Orfeó Reusenc, amb cent anys d’experiència, apadrinarà aquesta nova coral i facilitarà que alguns dels assajos del grup siguin conjunts. El resultat de tot aquest treball es materialitzarà en el concert que es farà al teatre de l’Orfeó Reusenc. La coral “Canta amb el cor” interpretarà diverses cançons de diferents estils en solitari i acabarà amb una actuació conjunta amb els cantaires de l’Orfeó Reusenc.

  Amb aquesta iniciativa l’Orfeó, que té entre els seus objectius difondre la cultura i també la llengua catalana, fa la seva contribució a l’Any Pompeu Fabra, i el CNL participa en la celebració de Reus, Ciutat de la Música amb una proposta de caràcter transversal.

  El projecte “Canta amb el cor” té punts en comú amb el Desdezero, una experiència del curs 2013-2014 en què un grup format per persones catalanoparlants i no catalanoparlants van viure el procés de creació i desenvolupament d’una obra de teatre i la van estrenar al Teatre Bartrina amb gran èxit.

  FER UN COMENTARI