La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau s’oposa a les maniobres militars

Fa una crida a la mobilització aquest el dilluns 11 de desembre a les 19 h, a l'estàtua dels Despullats, per mostrar el rebuig a les maniobres militars previstes a Tarragona aquest mes

0
870
Imatge de recurs d'una maniobra militar a Tarragona

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau convoca la ciutadania, les organitzacions per a la justícia global i els moviments socials a una concentració el dilluns, 11 de desembre, a les 19 h, a l’estàtua dels Despullats, per mostrar el rebuig a les maniobres militars previstes a Tarragona aquest mes.

Segons s’ha sabut pels mitjans de comunicació, entre l’11 i el 15 de desembre les unitats de defensa antiaèries de l’exèrcit espanyol desplegaran a Tarragona i Reus l’operació Eagle Eye, unes maniobres destinades a provar les capacitats dels exèrcits de terra, mar i de l’armada. Pel moment s’ha anunciat la participació d’avions EF-2000 i la fragata Almirante Juan de Borbón, a més de la visita de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, sense detallar la localització ni les activitats concretes que suposarà aquest desplegament.

Des de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau manifesten l’oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau, i rebutgen l’ús de les instal·lacions del Camp de Tarragona (port, trens, aeroport…) com a base d’operacions o maniobres militars. Les activitats militars  l’entorn de Tarragona no són res de nou, però aquesta vegada coincideixen amb la situació política que viu Catalunya i amb la convocatòria d’eleccions autonòmiques el 21 de desembre, i diu que no ens enganyem, mai no han marxat. La Delegació de Defensa era i és a la Rambla Vella. La ciutat i el seu port han estat i continuen sent un punt estratègic d’aturada i aprovisionament per als militars, i per això des de fa anys venim denunciant l’atracament de vaixells de guerra al port de la ciutat, la presència de combois amb material bèl·lic, els soldats pels carrers, etc. No només de les forces armades de l’estat espanyol sinó també de l’OTAN i d’altres països.

Amb l’operació anomenada Eagle Eye hi haurà a Tarragona uns tres mil soldats. Malgrat no conèixer els detalls concrets, saben que hi haurà una fragata davant les costes tarragonines, avions Eurofighters i bateries antiaèries amb míssils sobrevolant els municipis. La intenció és simular la coordinació davant un atac aeri en una zona considerada especialment sensible com la de Tarragona, amb centrals nuclears i indústria petroquímica. Des de la Coordinadora es denuncia que aquest joc de simulació no suposa cap prevenció dels conflictes interiors ni internacionals ni afronta els problemes reals, al contrari. “Aquestes activitats responen a l’interès de perpetuació de l’exèrcit i de la indústria armamentística, i contribueixen a mantenir la ingent despesa militar espanyola, un vergonyós malbaratament” que segons dades del Centre Delàs d’Estudis per la Pau ascendeix a 18.776 milions d’euros, el que representa 51,4 milions diaris i un 1,64% del PIB, si al pressupost inicial del Ministeri de Defensa se sumen les partides militars que es troben repartides en altres ministeris, la despesa destinada als anomenats Programes Especials d’Armaments (PEA) i la destinada a les missions militars a l’exterior.

La Coordinadora Tarragona Patrimoni Pau declara que no volen els exèrcits ni a Tarragona ni enlloc. Que “el militarisme no ens defensa de res i els exèrcits no actuen sota els principis de l’ajuda humanitària (imparcialitat, independència i neutralitat)”. Tal com van fer amb les visites del portaavions JFK i d’altres vaixells de guerra de la VI Flota dels EUA, de l’OTAN o de qualsevol exèrcit, de la mateixa manera que es plantàven davant les furgonetes de reclutament o es mobilitzàven contra les guerres i els conflictes armats del món, el dilluns 11 de desembre, demanen que “es surti al carrer per fer sentir la nostra veu, denunciar als qui permeten aquestes maniobres i que l’exèrcit sàpiga que no és benvingut. Ni a Tarragona ni enlloc”.

FER UN COMENTARI