Comença el “Mes Pau Casals” sota el signe de Casals, García Lorca i el Cant dels Ocells

En l'acte d'obertura es van congregar unes 100 persones al local de l'Associació García Lorca

0
230

Divendres passat 21 de setembre, tot coincidint amb l’arribada de la tardor i el Dia Internacional de la Pau, l’Asociación Cultural Andalucía García Lorca i l’Associació Musical Pau Casals, del Vendrell, varen celebrar l’obertura del «Mes Pau Casals» d’enguany.

L’acte, que s’escaigué al local de l’Associació García Lorca, al carrer Conflent, i va durar de les vuit del vespre a les deu de la nit, comptà amb l’assistència d’un centenar de persones i s’inicià amb els parlaments de benvinguda dels presidents de totes dues entitats, la senyora Luisa Carrillo i el senyor Jordi Guitart, i de les autoritats municipals presents: el senyor Martí Carnicer, alcalde, i la senyora Eva Sarramià, regidora de Cultura i Turisme.

Acte seguit, es féu lliurament a la senyoreta Yasmin El Farhi, alumna de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, de l’Ajut econòmic que cada any atorga l’Associació Musical Pau Casals, en reconeixement al seu progrés en els estudis musicals. A continuació, l’esmentada Yasmin El Farhi, al violí, i Anna Mañé, al violoncel, interpretaren sengles composicions de Haendel i Xostakówitx.

Després d’aquest entrant musical, el senyor Jaume Figueras, membre de la Junta de l’AMPC, dissertà sobre «Lorca i els seus amics catalans», tot il·lustrant la seva exposició amb imatges referides a les quatre estades que el poeta andalús féu a Catalunya, els anys 1925, 1927, 1932 i 1935, que li permeteren de fer amistat amb nombroses personalitats del món cultural català, entre les quals el mestre Pau Casals, amb qui féu coneixença l’any 35. Val a dir que algunes d’aquestes estades s’escaigueren en moments especialment dramàtics per als catalans, durant la dictadura de Primo de Rivera i la suspensió de l’autonomia subsegüent als fets del 6 d’octubre del 1934, fet que portà García Lorca a participar en diversos actes en solidaritat amb els presos catalans.

Tot arrodonint aquesta exposició, hom llegí el «Romance de la luna, luna», que obre el Romancero gitano, en la seva llengua original i en versió francesa, italiana, catalana i occitana. Participaren en aquesta lectura les senyoretes Nerea Miján, Aurora Bové i Aleida Mañas, i el senyor Miquel Bové. Clogué l’acte la interpretació, molt sentida, d’El Cant dels Ocells, amb Yasmin El Farhi al violí, Anna Mañé al violoncel i el senyor Xavier García a la guitarra clàssica.

FER UN COMENTARI