Beatriz Garcia (En Tarragona Podemos): “Volem un Podem fort”

Podem s'enfronta a un procés d'eleccions internes entre els dies 1 i 18 de juny

0
742

A partir del proper dia 1 i fins al 18 de juny Podem afronta una nova campanya electoral. En aquest cas, es tracta d’unes eleccions internes per escollir els seus càrrecs: Secretari General i Consell Ciutadà Municipal (CCM). Mentre que el primer és un càrrec per a una única persona, el CCM el formen un total de catorze persones, que poden ser de diferents llistes ja que les primàries de Podem són obertes: tots els inscrits poden votar a la persona que volen. Per conèixer els projectes, es formen diferents candidatures i per a aquesta ocasió a la ciutat n’hi ha tres: Recuperem Tarragona (encapçalada per Hermán Pinedo), Unides per Tarragona (encapçalada per Tamara Ruiz) i En Tarragona Podemos (encapçalada per Beatriz Garcia). A banda, hi ha diversos candidats independents i de representants de cercles. Tots ells se sotmetran al sufragi de l’11 al 18 de juny i el 21 es coneixeran els resultats.

L’any 2016 es van celebrar les darreres eleccions internes del partit a la ciutat i el resultat es va desmoronar quan l’escollit com a secretari general, Salvador Serrano —que liderava la candidatura de la que formava part Tamara Ruiz—, va veure que no tenia majoria al Consell Ciutadà Municipal per tirar endavant les decisions —la majoria llavors estava formada per l’altra candidatura. Anteriorment, per discussions internes, el partit tampoc no havia aconseguit consolidar la seva estructura. Ara, després de quatre anys, les diferents opcions es tornen a veure les cares, tots plegats amb la vista posada en les eleccions municipals d’aquí a un any.

Parlem amb Beatriz Garcia, una tarragonina que aposta per la participació directa en les decisions de l’organització. A la seva llista hi ha persones destacades com Mariano Pescador i Manuel Martín Bravo.

Què és el que us diferencia de la resta de candidatures?

  • Nosaltres al nostre document polític-organitzatiu donem molta importància a la participació i a les bases, que siguin les que prenguin les decisions. Volem un Podem fort i una relació més forta entre les bases i la direcció política tant aquí com a nivell de Catalunya. Que puguem fer arribar les nostres propostes als nostres representants polítics. Realment Podem ofereix un model que és completament diferent de la resta de partit, aquest és el nostre ADN, hem de fer les coses des de baix cap a dalt. Això té a veure amb la dimensió interna, però a nivell municipal també proposem un municipi més participatiu, que els ciutadans puguin prendre més decisions i puguin ser més escoltats. El nostre programa està encarat per preparar-se per les municipals de 2019. Nosaltres tenim unes línies de quina ciutat volem. El municipalisme és la línia bàsica de canvi social, si no no es produirà el canvi polític. Ja ho han demostrat els ajuntaments del canvi, es poden fer moltes coses a nivell municipal. Per exemple, la remunicipalització dels serveis, la transparència. El municipi és el lloc on pots fer polítiques que no vagin a favor del sistema capitalista o del model socio-econòmic actual. Afavorir empreses cooperativistes, empreses que no tinguin en el seu ADN el guany pel guany sinó que tinguin un component social… I el tema de la transparència, perquè nosaltres estem en política perquè estem al servei dels ciutadans, no perquè els ciutadans ens han elegit, durant els quatre anys no pots fer el que vols. Una de les coses que hauríem de fer quan arribéssim al poder és una auditoria per poder veure com estan els comptes, quins pressupostos tenim i com s’hi pot treballar. El que fan ara no està al servei dels ciutadans, sinó dels interessos d’unes minories, de grups de pressió. Jo crec que entrar a l’Ajuntament i endreçar tot això ja estem fent una feina molt important.

També sou una candidatura feminista?

  • Això forma part de l’ADN de Podem, fem llistes paritàries i intentem que les dones ocupin càrrecs de responsabilitat. És una manera d’introduir la dona a la política i de feminitzar la política, però no només és això. També és assolir tipus de lideratges diferents, més basats en l’escolta i en tindre una actitud de servei. Aquest pas endavant que jo dono, com a secretària general i com a dona és perquè penso que les dones hem d’agafar responsabilitats, necessitem que hi hagi dones en política. Les dones estan poc representades, mantenim un sistema patriarcal basat en un sistema de valors molt més competitius i de lluites de poder.

De cara a les municipals, teniu previst repetir a Tarragona el que ja s’està fent a nivell català, és a dir, Catalunya en Comú amb ICV, EUiA, etc.?

  • El nostre objectiu és preparar-nos per anar a les municipals, no anirem sols, com es faci o es deixi de fer encara està per decidir. La direcció que surti d’aquestes eleccions serà qui negociarà amb les altres forces d’esquerres sobre com es farà la coalició. La línia és la mateixa perquè això és una cosa que ja s’ha votat dins del partit. Evidentment jo crec que no tenim cap problema en qüestions de programa amb la resta de formacions.

Fa 3 anys es va intentar fer Tarragona en Comú i precisament Podem va sortir d’aquesta confluència.

  • Ara es farà, està clar que es farà. És la manera que tenim de fer força, el que sí que és veritat és que Podem no ha de perdre la seva força. Independentment del que facin la resta de partits, nosaltres sí que farem unes primàries per triar la gent que volem que ens representi.

 A Tarragona s’ha intentat en altres ocasions escollir un secretari general i un consell ciutadà municipal. Què és el que ha passat perquè no hagi estat possible?

  • Complicada, la pregunta. Jo crec que hi ha hagut un punt d’immaduresa, no és gent que es dedica a la política, també era un partit nou i això ha estat un hàndicap. Jo no hi era al principi, en el segon CCM jo sí que hi era i va dimitir el secretari general i ens vam quedar sense CCM. Llavors hem treballat des dels cercles però sí que és veritat que no hem tingut la visibilitat que Podem havia de tenir com a partit polític. Ara n’hem après, crec que independentment del que surti ara es farà millor.

I això què ho garanteix?

  • La nostra candidatura és de base, amb gent de sindicats i veterans com Manuel Martín Bravo o Mariano Pescador. Hem ajuntat aquesta experiència amb gent que venim del 15-M, tenim tota la força i totes les ganes. Però el que volíem fer amb aquesta candidatura també és establir un CCM de consens, que independentment del que surti farà un equip plural, que vingui de totes les candidatures. I torno a dir, jo surti qui surti jo estaré al costat i treballaré.

Surti qui surti? De vegades Tamara Ruiz ha estat un impediment per aquest consens. Què passaria si ella sortís escollida com a secretària general?

  • La meva idea és que jo treballaré surti qui surti al costat de l’organització, perquè per això estic a Podem. Però, és clar, depèn també de si volen que tu treballis. La intenció és respectar els resultats. Els meus principis també van pel davant, jo treballaré en un projecte que vegi sòlid, que està al costat de la gent, que sigui de base, i si es preserva l’ADN de Podem no tinc cap problema en treballar. Independentment de personalismes, que a mi no m’importen gaire.

Al principi de Podem es va convertir en una força important als barris, ara sembla que Ciutadans hagi agafat aquest relleu. Creieu que aquesta paràlisi ha tingut alguna cosa a veure-hi?

  • Això té a veure amb el tema nacional. Hi ha hagut com un sentiment de rebuig o d’emprenyament per l’independentisme i sobretot per la declaració d’independència. S’ha produït un auge del nacionalisme espanyol, que potser ja hi era però no es veia gaire. S’ha polaritzat la població entre independentistes i no independentistes, és un error garrafal. Tarragona és una ciutat plural, hem conviscut en convivència i tolerància sempre. Hi ha moltes coses del catalanisme polític que tothom tenia acceptades i ara sembla que tot això s’estigui bellugant. Podem no té una posició radical com la que té Ciutadans, Ciutadans crida molt l’atenció en aquest sentit. Però sincerament darrere de tot això no hi ha res, ven fum, perquè tu no construeixes un país en base al nacionalisme. La identitat ha de ser una cosa que cadascú ha de tindre la seva, no podem imposar que un se senti català o no, s’ha de respectar el que se sent independentista i el que no. Nosaltres el que volem és que es respectin els drets socials. El més important no es tracta, per exemple les llistes d’espera de la sanitat, ens estem carregant la sanitat pública. Hi ha una inversió mínima en sanitat i en educació que ens està portant a una situació de pèrdua de drets constant i permanent. Això és més important, això és el que fa societat i el que fa ciutat. Podem ha d’informar sobre la seva posició en el tema nacional i desemmascarar les polítiques neoliberals de Ciutadans, la gent ho ha de saber, hem de fer un exercici de pedagogia.

FER UN COMENTARI