Batea exigeix intervenir en la decisió d’implantar nous parcs eòlics

El consistori convoca un ple extraordinari per oposar-se a la tramitació dels parcs 'Punta Redona ' i Tres Termes', aprovats per Urbanisme

0
551
Wifi_Penedès_728x90
L’Ajuntament de Batea (Terra Alta) ha reclamat al Govern que “els municipis i el territori” puguin intervenir en la futura planificació eòlica i que la decisió d’implantar noves centrals no quedi només en mans de la Generalitat i les empreses promotores. El consistori ha rebut una notificació de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) que dona llum verda al Pla Especial Urbanístic perquè l’empresa Eòlica Tramuntana 72 pugui construir els parcs eòlics ‘Punta Redona’ i Tres Termes’. Però l’Ajuntament de Batea defensa que la tramitació d’instal·lacions eòliques ha de complir amb els plans urbanístics municipals. El consistori ja convocat una ple “urgent” “per oposar-se formalment a aquest acord i a la tramitació d’aquesta implantació eòlica”.
La CUTE ha comunicat al consistori que emet un informe favorable a la implantació de dos nous parcs eòlics i donarà trasllat de l’acord a la direcció general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d’Empresa i Ocupació, per tal de prosseguir amb la tramitació. Una decisió que topa frontalment contra els interessos i la capacitat reconeguda del municipi de decidir al respecte, segons ha argumentat l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, en declaracions a l’ACN. El ple d’aquest divendres ha de servir per a presentar formalment un recurs d’oposició davant d’Urbanisme.

“Entenem, i creiem que jurídicament tenim la raó, que la tramitació dels plans especials per als parcs eòlics, segons jurisprudència existent, s’ha de fer a partir de modificacions dels plans urbanístic municipals. En cas contrari, la decisió no és del municipi sinó que correspon a la Generalitat. La urbanització, com ha de ser i com ha de créixer correspon al municipi. No és lògic que sense acord amb els ajuntaments s’imposi els parcs eòlics”, subratlla Paladella. Considera que es podria arribar fins al punt que les autoritzacions urbanístiques de la Generalitat permetessin a la promotora obtenir les llicències d’ambiental i d’obres sense que el consistori hi pogués intervenir. “Ha d’haver debat territori i a partir d’aquí decidir. Però no pot ser q ens passin per damunt”, ha reblat.

Paladella entén, al marge de la qüestió de les competències, que la implantació eòlica suposa actualment impactes considerables sobre el model de desenvolupament econòmic de la comarca. “No hi estem d’acord”, rebla. De fet, en un comunicat aquest dijous l’Ajuntament de Batea ha defensat que el “present i futur ” del municipi i de la comarca de la Terra Alta, s’ha de basat en “la vinya i el vi” i que “qualsevol desenvolupament industrial no ha de posar en perill aquest sistema de vida”. Malgrat tot, assegura no estar en contra de l’energia eòlica, però retreu que “no es pot entendre que tots ens parcs vinguin aquí”.

Batea ja té al seu terme municipal una central eòlica des de fa anys. Però lluny de donar beneficis, assegura l’alcalde, la instal·lació ha resultat un maldecap per al consistori perquè ha hagut de destinar recursos econòmics a diversos litigis judicials per aconseguir cobrar les compensacions pactades. En aquesta línia, apunta que en aquell moment el govern tripartit al poder va apostar per una promotora prioritzant el seu pla industrial per a Catalunya en detriment de majors compensacions municipal. Un pla, sosté, que “en cap cas s’aplica a la Terra Alta, sinó a Barcelona”. “No pot ser que les coses bones vagin a Barcelona i la resta aquí. I, a més, no som amos de decidir”, ha tancat.

FER UN COMENTARI