Barcelona destaca la importància de llegir per formar opinió i consciència crítica al Pregó de la lectura

El tinent d’alcaldia Jaume Collboni destaca la importància de tenir “una societat més crítica, culta i creativa” per comptar amb una ciutadania “que opina i reivindica”

0
368
TeletiendaOutlet_728x90

Barcelona ha celebrat avui el Pregó de la Lectura, previ a la diada de Sant Jordi amb un acte on l’escriptora Yasmina Reza ha conversat amb Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya, sobre el conjunt de la seva obra i l’exercici de la lectura.

L’acte, que ha estat presidit pel tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha comptat amb l’assistència de diferents representants de les ciutats literàries d’Edimburg, Dublin, Iowa, Granada, Ljubljana, Nottingham, Melbourne, Praga, Cracòvia i Norwich.

Collboni ha posat en valor el paper del llibre i la lectura a la nostra ciutat, “seu de grans editorials i bressol d’importants escriptors i escriptores, on la literatura forma part de la nostra identitat col·lectiva”. El tinent d’alcaldia ha considerat ha posat en valor la necessitat de tenir “una societat més crítica, culta i creativa per comptar amb una ciutadania que opina i reivindica”.

El pregó d’aquest any coincideix, ha explicat Jaume Collboni, amb la presentació pública de la Mesura de Govern del Sector del Llibre que veurà la llum al plenari municipal d’abril “per potenciar el sector editorial i el dinamisme de Barcelona en aquest àmbit”, i que ha presentat “el futur edifici de la Casa de les Lletres com a hub de la indústria creativa editorial, amb la participació indispensable de les principals institucions, gremis i associacions del sector, i com a seu de l’oficina Barcelona Ciutat Literària de la UNESCO”.

Yasmina Reza
Yasmina Reza (París, 1959), Gran Premi de Teatre de l’Académie Française en reconeixement a la seva carrera com a dramaturga, és autora de l’obra teatral Art, una de les comèdies més representades arreu del món des que es va estrenar el 1994 a la Comédie des Champs-Elysées. També és autora d’altres textos teatrals de gran èxit, com ara Tres versiones de la vida (2000), Una comedia española (2004) o Un dios salvaje (2007), adaptada al cinema per Roman Polanski.

A més, l’autora ha conreat el conte i la novel·la. Amb la seva darrera narració, Babylone (2016), que Anagrama ha publicat en català i castellà el mes de març, ha guanyat el Premi Renaudot, un dels més prestigiosos de les lletres franceses.

En el conjunt de la seva obra, l’autora ha qüestionat els principis que regeixen els nostres dies, com ara les relacions familiars, les ideologies o els cànons de l’art contemporani.

Un pregó celebrat des de 2003
El pregó de la lectura es va celebrar per primera vegada l’any 2003 amb la presència de Quino. Des d’aquell any han estat pregoners José Saramago, Martí de Riquer, Emili Teixidor, Antonio Tabucchi, Alessandro Baricco, Bernardo Atxaga, José Luís Sampedro, Josep Maria Castellet, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, John Banville i Claudio Magris.

FER UN COMENTARI