Barcelona activa l’alerta del pla d’emergència per neu i gel

L'Ajuntament també activarà aquest vespre l'alerta de l'Operació Fred davant la previsió que les temperatures puguin baixar als zero graus

0
752
Dos adolescents sota la neu al pont de Tordera, el 8 de febrer de 2018.
DiverNadal Cunit 2018 728×90
L’Ajuntament de Barcelona ha activat aquest matí l’alerta del Pla d’Emergència Municipal per a Neu i Gel davant la previsió meteorològica que indica que es poden produir precipitacions en forma de neu a cotes altes de la ciutat. Els equips d’emergència estan preparats per actuar en cas que sigui necessari, per escampar sal i retirar neu en cas que agafi. En total, a Barcelona hi ha 105 contenidors de sal repartits per la ciutat des del principi de l’hivern per a l’ús de veïns i 655 tones emmagatzemades perquè els tècnics municipals les puguin utilitzar. D’altra banda, el consistori també activarà aquest vespre l’alerta de l’Operació Fred davant la previsió que les temperatures puguin baixar als zero graus.
(En aquesta actualització s’afegeix l’activació de l’alerta de l’Operació Fred a Barcelona)

Els contenidors de sal es troben a la zona alta (als districtes de Les Corts, Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris), els barris de muntanya i els centres sanitaris. Cada contenidor té uns 700 quilos de sal i en total hi ha més de 72 tones de sal distribuïdes en indrets estratègics de la ciutat.
A més de la disponibilitat de sal per evitar l’acumulació de neu i glaç, el pla d’emergència preveu la mobilització de 24 vehicles equipats amb pala llevaneus i escampador de sal. En cas de necessitat, tots els equips de baldeig i, fins i tot, alguns d´escombrada es poden reconvertir en equips manuals per escampar sal. També hi ha a punt vuit vehicles equipats amb pala llevaneus i vuit punts d´emmagatzematge de sal.

Paral·lelament, els Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana també estan preparats per activar-se en cas que sigui necessari i han reforçat els seus serveis.
Des de l´Ajuntament es recomana als ciutadans que en cas que nevi evitin agafar el vehicle privat, en la mesura del possible, i utilitzin el transport públic subterrani. Sobretot, s’aconsella evitar circular per les carreteres que travessen la serra de Collserola.

D’altra banda, l’Ajuntament també activarà a partir d’aquest vespre l’alerta de l’Operació Fred davant la previsió que les temperatures puguin ser iguals o inferiors a 0ºC en algun moment de la matinada de divendres. Aquesta actuació s’adreça especialment a persones sense llar que pernocten al carrer perquè acceptin voluntàriament allotjar-se en els equipaments municipals oberts durant tot l’any i en els específics de l’operatiu.

El dispositiu d’atenció es realitza conjuntament amb el Servei d’Intervenció Social (SIS) Medi Obert i la col·laboració de la Creu Roja. En aquesta fase d’alerta l’Ajuntament habilita el Centre d’Estades Breus del CUESB, que disposa de 100 places per allotjar tothom que ho necessiti. Aquestes 100 places se sumen a les 72 del Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències (CANE), que es va obrir el passat 29 de novembre amb motiu de l’activació de l’Operació Fred en fase preventiva.

El Centre d’Acolliment Nocturn d’Emergències estarà obert tot l’hivern i se suma a les més de 2.000 places d’allotjament diàries que disposen l’Ajuntament i la Xarxa d’Atenció per a Persones sense Llar. De fet, aquest centre ja ha cobert enguany i fins a la nit passada un total de 4.717 estades nocturnes.

FER UN COMENTARI