Avancen els tràmits per al trasllat de les presons Model i de Trinitat Vella

El Govern municipal continua treballant per complir amb l’objectiu d’enllestir tota la feina que li pertoca durant aquest any

0
545
FarmaciaBanyeres_728x90

Nou pas endavant en el procés de reordenació del sistema penitenciari de Barcelona que ha de fer possible el trasllat de les presons Model i de Trinitat Vella. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha aprovat inicialment aquest dimecres una Modificació del Pla general metropolità (MPGM) per qualificar d’ús penitenciari els dos solars del polígon industrial de la Zona Franca que se cediran gratuïtament a la Generalitat de Catalunya perquè hi construeixi dos nous centres.

Es tracta d’un dels tràmits necessaris per fer possible el tancament de la Model i Trinitat Vella i donar resposta a una llarga reivindicació veïnal de recuperar per a l’ús ciutadà els terrenys que ocupen i destinar-los a nous equipaments municipals i habitatges públics. L’MPGM ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal –BComú i PSC–, el Grup Municipal Demòcrata, Cs i ERC i l’abstenció del PP, i ara encara el període d’exposició pública.

Aquest nou planejament dona continuïtat al conveni subscrit per l’Ajuntament amb la Generalitat, al 10 de gener, que preveia la cessió dels dos solars de la Zona Franca per a la construcció dels nous centres a càrrec de la Generalitat i establia una conjunt de compromisos per fer realitat el trasllat de les presons actuals. Dos mesos més tard, al 10 de març, el consistori va signar un nou acord amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) per fer efectiva una permuta de terrenys que atorgava la titularitat municipal als dos solars, que acolliran un nou centre de règim obert i un altre de règim ordinari. La comissió també ha dictaminat favorablement aquest conveni amb el suport del Govern municipal –BComú i PSC–, el Grup Municipal Demòcrata, ERC i PP, i s’aprovarà definitivament al proper Consell Plenari.

L’MPGM, doncs, adequa les qualificacions urbanístiques dels solars en coherència amb la futura ubicació dels centres penitenciaris. Tots dos terrenys, fins ara considerats sòl industrial –clau 22a–, es qualifiquen com a equipament –clau 7c– per poder desenvolupar-hi les noves presons.

Al solar més petit, ubicat al carrer A, cantonada amb carrer 1 i de 6.500 m2, s’hi ubicarà un Centre Obert amb una superfície construïda de 13.000 m2. Les instal•lacions tindran capacitat per a 800 persones i reuniran els interns en tercer grau que avui estan distribuïts en tres edificis: la Model (Centre Obert 1), Trinitat (Centre Obert 2) i Wad-Ras (Centre Obert 3). El nou centre obert tindrà un cost estimat de 35 milions.

A l’altre solar, al carrer E, 34-3 i de 20.000 m2, el conveni hi preveu la construcció del segon centre penitenciari. Aquesta nova presó podria tenir una superfície construïda de 55.000 m2 i un cost aproximat de 75 milions d’euros.

A més, l’MPGM retorna l’ús industrial que es va treure l’any 2006 a un tercer solar de la Zona Franca on estava prevista la construcció de nous centres penitenciaris en base a acords anteriors als actuals. S’ubica al carrer D, 2-14, i té una superfície de 26.352 metres quadrats.

Tots els tràmits enllestits aquest any
Així doncs, el Govern municipal continua treballant perquè tots els tràmits que li pertoquen estiguin enllestit durant aquest 2017. A més dels convenis signats amb la Generalitat i el CZFB, a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del mes de febrer es va iniciar el tràmit per deixar sense efecte la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) impulsada durant l’anterior mandat que reservava solars a la Zona Franca per a nous centres penitenciaris, que queda sense efecte amb els nous acords.

L’inici de la tramitació de l’MPGM és un nou avenç emmarcat en aquest calendari, i la previsió és que s’aprovi definitivament abans de finalitzar aquest any, de manera que els solars estiguin requalificats i el Departament de Justícia pugui encarregar de forma immediata els projectes corresponents als dos nous centres.

FER UN COMENTARI