Arxiven la causa contra 37 metges i deu treballadors de Traiber pel cas de les pròtesis defectuoses

  El jutge de Reus creu que la majoria dels facultatius mai va arribar a col·locar pròtesis i només constaven als arxius comercials

  0
  212

  El titular del jutjat número 3 de Reus ha acordat arxivar la causa contra 37 dels 47 metges investigats per la col·locació de pròtesis ortopèdiques defectuoses de l’empresa Traiber a canvi de comissions. Segons la interlocutòria, els facultatius ara desimputats no van arribar a instal·lar pròtesis de Traiber, però constaven als seus arxius comercials perquè l’empresa volia contactar amb ells i, possiblement, oferir-los aquesta possibilitat. El jutge també exclou de la investigació una desena de treballadors Traiber perquè, considera, no tenien “capacitat real” en la presa de decisions i no hi ha indicis que coneguessin la “dinàmica delictiva” dels seus responsables falsificant etiquetes o redistribuint pròtesis en mal estat. Així doncs, en aquests moments continuen com a investigats en el procediment el propietari i dos empleats de l’empresa, a més d’una desena de metges.
  Després de prendre declaració als 37 metges desimputats, que van ser citats per aparèixer a les fitxes comercials de Traiber amb anotacions sobre pagaments de comissions, el jutge del cas Innova considera “adequades” i “raonables” les seves explicacions i accepta els recursos que van presentar reclamant el sobreseïment de la causa conta ells. Reconeix la interlocutòria que cap dels ara metges desimputats –que exerceixen com a cirurgians ortopèdics o neurocirurgians en hospitals i centres mèdics d’arreu de Catalunya- va arribar a col·locar les pròtesis de l’empresa.

  L’aparició dels seus noms en les fitxes comercials l’atribueix a “tan sols un desig de Traiber de contactar amb ells i de, potser, oferir-los aquestes comissions per col·locar aquestes peces (sense que cap dels doctors acceptés aquestes comissions i, en un nombre important d’ocasions, sense que ni tan sols es produïssin les reunions)”. Ho contextualitza aquestes anotacions dins d’una “estratègia comercial agressiva (sovint amb aparença delictiva)” per part de Traiber “al final de la seva vida empresarial”, però “la realitat del mercat” l’havia situat “com una empresa obsoleta i sense rellevància en el circuit ortopèdic”. Això, segons el jutge, l’hauria portat a “falsificar les etiquetes”.

  També exclou de la causa deu treballadors de l’empresa, principalment operaris, tècnics, enginyers i la directora comercial. “No sembla que cap d’ells tingués una capacitat real de presa de decisions a l’empresa. A més, no s’han trobat indicis que coneguessin la dinàmica delictiva que els responsables de Traiber havien posat en marxa per falsificar etiquetes o redistribuir pròtesis en mal estat. Aquests fets, el jutge els atribueix, presumptament, al propietari de l’empresa, Luís Márquez; la coordinadora tècnica, Mercè Carmona; i l’administratiu i secretari del cap, Eduardo Correcher. Aquests últims es mantenen com a investigats, així com una desena de metges que, a banda de cobrar comissions il·legals, alguns també haurien participat en les pressions als òrgans de contractació dels seus respectius hospitals perquè es col·loquessin les pròtesis de Traiber de forma indeguda.

  Més enllà de la resolució dels recursos dels investigats –que, més enllà de la seva decisió final, el jutge critica pel fet que utilitzin arguments com la reputació o prestigi professional dels metges per demanar l’arxiu de la causa: “espero que no distingeixin els seus pacients per aquestes mateixes raons i els tractin tots iguals”, retreu-, la interlocutòria abunda també en la manca de recursos del jutjat que investiga el cas Innova. En aquest sentit, el titular d’aquesta instància lamenta que es tracta d’una investigació que “hipoteca” el seu normal funcionament. Recorda que el reforç assignat no ha tingut continuïtat des del passat 2017 i anuncia que ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que se l’alliberi de treball dos dies al mes durant sis mesos per dedicar “aquest grapat d’hores” al “macro procés”. El passat 10 d’abril, l’organisme va anunciar que destinaria aquest reforç al jutjat reusenc perquè el seu titular pugui dedicar-se a la investigació del cas Innova, declarat causa complexa.

  FER UN COMENTARI