Arriba el 12è Memorial Xavier Aluja

El tinent d'alcalde Joan Gómez ha presentat avui el Congrés de Convivència a la Ciutat, que tindrà lloc a Lleida els dies 22, 23 i 24 de novembre, amb un programa centrat en la difusió del record d'aquesta tragèdia i en el treball sobre els recursos pedagògics necessaris per explicar-la als més joves

0
244

L’Ajuntament de Lleida organitza els pròxims dies 22, 23 i 24 de novembre la dotzena edició del Congrés de Convivència a la Ciutat-Memorial Xavier Aluja, que enguany estarà centrat en el dret a la recuperació de la Memòria Democràtica, en concret en un dels episodis més durs i traumàtics del final de la guerra civil espanyola, com va ser l’exili republicà i la posterior deportació als camps de concentració nazis.

El tinent d’alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, ha presentat avui la iniciativa i ha destacat que l’objectiu principal de la trobada és “recordar el que va succeir perquè no torni a passar mai més”. Gómez ha assenyalat que el Congrés es du a terme amb la col·laboració del Memorial Democràtic, del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià del departament d’Ensenyament, el Centre Excursionista de Lleida i l’associació Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, gràcies a un conveni signat recentment per desenvolupar accions de memòria històrica sobre l’Holocaust i els deportats als camps.

La trobada, que està oberta a tota la ciutadania, es centrarà en la pedagogia sobre aquests fets i per tant està especialment adreçada als professionals del món de l’ensenyament que vulguin conèixer recursos sobre com tractar i explicar als seus alumnes els fets que van succeir als camps de concentració, sobretot a Mauthausen.

“Es tracta de com utilitzar els recursos pedagògics per explicar i donar a conèixer com va ser l’exili, la deportació i els camps de concentració. Ho fem amb aquest objectiu, que professors de Primària i Secundària tinguin un plus d’informació per tal de trametre aquests coneixements i aquesta realitat als alumnes. Mai més s’haurien de tornar a repetir i per tant val la pena conèixer-los i buscar els mecanismes per la seva major difusió”, ha afirmat el tinent d’alcalde.

La presentació del Memorial Xavier Aluja també ha comptat amb la participació de dos familiars del desaparegut exregidor, la seva vídua, Rosabel Escartín, i el seu germà, Jaume Aluja. Escartín ha destacat la seva satisfacció perquè es segueixi amb aquest congrés que va posar en marxa el Xavier Aluja al seu dia i ha considerat molt necessari tractar la temàtica dels camps de concentració.

Programa

El programa del 12è Memorial Xavier Aluja s’obrirà el dijous 22 de novembre a les 19.00 hores al Saló de Plens amb la conferència inaugural a càrrec de Plàcid Garcia-Planas, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, sota el títol “Escriure el dolor”. Divendres 23 la sala Jaume Magre acollirà una jornada de treball, reflexió i debat amb la participació de diferents professors i especialistes de primer nivell que pronunciaran conferències on tractaran diferents aspectes d’aquesta temàtica. Per últim, dissabte 24, tindrà lloc una jornada d’experiències pedagògiques amb representants de centres educatius, serveis de recursos pedagògics i entitats de memòria com el Mémorial du Camp de Rivesaltes i el Museu Memorial de l’Exili de La Jonquera.

La imatge del cartell del Memorial, una impactant fotografia del camp de Mauthausen, ha estat cedida per l’Amical Mauthausen, que la té dipositada al Museu d’Història de Catalunya, ha destacat el tinent d’alcalde Joan Gómez. A més, Gómez ha anunciat que es treballa en un projecte que es podria posar en marxa a la primavera, perquè joves de la ciutat puguin viure “l’enriquidora experiència” de visitar el camp de Mauthausen, gràcies al treball que s’està duent a terme amb l’Amical i el Centre Excursionista.

FER UN COMENTARI