Arrenca La Ruta del Xató a Vilanova i la Geltrú

La Ruta del Xató arrenca la temporada amb un mapa del tresor gastronòmic on es veu representada tota l'oferta turística del Gran Penedès

0
251

La Ruta del Xató 2017-2018 es va obrir aquest passat dilluns 20 de novembre al Museu Deu del Vendrell. Aquesta edició és presenta plena de novetats, que comença amb una campanya totalment innovadora on, per primera vegada, un mapa del Gran Penedès inclou totes les iniciatives turístiques i les diferents Rutes dirigides al visitant. D’aquesta manera es pot viure la Ruta del xató gastronòmica, però també la paisatgística, l’esportiva, la cultural, la de festes o amb família… Hi ha tantes rutes com vulguis muntar-te, afirmen els organitzadors de la Ruta del Xató.

La representació vilanovina a l’acte va estar encapçalada per Juan Luís Ruiz, regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Jaume Martí, president del Gremi d’Hostaleria de Vilanova i enguany també president de la Ruta del Xató; i de Josep Maria Sánchez, de Càtering Caserco que, a més, va ser l’encarregat de servir el Xató de Vilanova a l’acte, al costat del xató de Sitges, Calafell, El Vendrell i Vilafranca del Penedès. Val a dir que Sánchez serà investit com a Xatonaire d’Honor aquest diumenge a la Festa del Xató que es farà al Mercat de Mar de Vilanova. La Festa vilanovina del xató serà el primer acte de l’ampli calendari de la Ruta.

Jaume Martí va ser l’encarregat d’obrir la presentació al pati del Museu Deu i parlà de la paternitat del xató tot afirmant als assistents que el xató és vilanoví, per tot seguit, amb un to conciliador, explicar que aquesta és la màgia del xató, la seva diferència. Totes les poblacions del Gran Penedès disposen d’una variant pròpia de la recepta i que a cada casa, tots els que fem xató, i posem aquell toc particular. Pel nou president, la Ruta del Xató significa molt més que el plat, ja de per si, extraordinari. Martí explicà que “amb l’excusa del xató es dona visibilitat a un territori ple d’atractius. Si el carnaval és l’expressió cultural més característica de les nostres festes, el xató ho és de la cultura gastronòmica. Si els castellers són l’essència de la unió d’un poble avis, pares, nets… junts, fent pinya, el xató ho és de la gastronomia que ens uneix a taula. Si en Pau Casals, és la màxima representació de la cultura musical al Gran Penedès, ho són també els cuiners, veritables artistes, que componen amb cada ingredient, la partitura en forma de recepta, elaborant música pel paladar, amb uns xatons que enamoren.”

Tot seguit, Jaume Martí va presentar i va donar la paraula al nou Ambaixador Oriol Castro. Castro, ha explicat com el va il·lusionar quan se li va presentar l’opció de ser ambaixador, gràcies a la relació particular que té amb el xató, molt arrelada a la seva infància al Baix Penedès, i ara com fill adoptiu de Sitges. El nou ambaixador ha fet públic que està elaborant amb el seu equip creatiu una salsa de xató particular, inspirada amb totes les receptes del territori, que podreu degustar als seus restaurants Compartir a Cadaqués, o el Disfrutar a Barcelona.

Tot seguit també van parlar Jordi Serra, Director General de Grup Ferrer, i Vanessa Casamayor, directora comercial de Forns Enrich, dos de les principals empreses col·laboradores a la Ruta del Xató. L’acte el va cloure Eva M. Serramià Rofes, regidora de Cultura, Festes i Turisme de l’Ajuntament del Vendrell; i Martí Carnicer Vidal, alcalde de la mateixa vila.

La Ruta del Xató 2017-2018 segueix amb la iniciativa de potenciar l’activitat turística i gastronòmica de la zona i augmentar la notorietat del plat. Tots els establiments adherits a la Ruta oferiran a la seva carta diverses propostes culinàries elaborades amb xató. A més, se celebra la tercera edició del Xató Tapa, una iniciativa que permet a tots els visitants tastar les millors tapes creatives d’autor, elaborades amb xató.

Enguany, cada vegada que un client demana xató a un restaurant acreditat per la Ruta del Xató, rebrà un petit cofre que pot tenir un premi amagat… Nits d’hotel, Menús de xató, vins de la DO Penedès, i premis dels patrocinadors de la Ruta. Així que si demanes xató, demana el teu cofre del tresor gastronòmic.

FER UN COMENTARI