Amador Codina, organitzador del Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva: “Catalunya és una potència mundial en el món geganter”

0
377
FarmaciaBanyeres_728x90

Ens pot explicar què és el Congrés i Trobada internacional de Gegants i Imatgeria Festiva?
És una proposta que es fa des de la colla de geganters de Catalunya i que es realitzarà a Reus. Està dividida en dues parts: la primera és més acadèmica. Hi assistiran ponents d’arreu del món per explicar les especificacions del món geganter. Si algú vol assistir a les ponències cal inscriure’s, aquestes són gratuïtes.

La segona part és més festiva. Es farà la trobada dels Gegants, durant dos dies. El dissabte 14 d’octubre, participaran els gegants que són estatals i europeus. Diumenge 15 d’octubre es realitzarà tota la trobada dels gegants convidats de Catalunya més els del dissabte. Qui vulgui més informació, pot entrar al web oficial: www.mongegant.cat.

A l’hora de preparar els actes, què ha estat el més difícil d’organitzat?
Segurament serien les negociacions amb les colles geganteres europees. A nivell logístic s’havia de fer molts tràmits administratius per aconseguir els Gegants.

És el primer congrés internacional de gegants celebrat al territori català.
A nivell geganter hi ha hagut tres, però sempre s’han fet a Europa. A Catalunya podem dir sense tenir por a equivocar-nos, que som una potencia mundial en el món geganter. El volum de gegants que tenim no és comparable amb altres llocs del territori mundial.

El que passa és que a diferència d’altres països, com Bèlgica, nosaltres no tenim tant patrimoni reconegut a nivell de l’ UNESCO. De moment, els únics gegants reconeguts en aquest sentit són els Gegants de la Patum, que són patrimoni material de la humanitat.

Com us vau decidir per Reus?
El que ens va animar va ser la tradició gegantera de Reus. La població té uns gegants que són emblemàtics i la gent se’ls estima moltíssim. A més, la colla gegantera té molta força a la ciutat, és una entitat amb molta empenta i han organitzat actes molt importants. A més, aquesta ciutat està acostumada a la realització d’esdeveniments de trobades, com per exemple les trobades d’Àligues. La última raó va ser el fet que enguany Reus ostenta la capitalitat de la Cultura Catalana.

Parlem dels gegants. Quantes colles geganteres hi ha al territori?
Actualment, només a la federació de colles geganteres hi ha al voltant d’unes 400, però s’ha de dir que encara hi han més colles que no estan a la federació.

Quants gegants existeixen al territori?
Només comptant amb la figura del gegant a Catalunya sense les seves variants, com els gegantons o els capgrossos, hi ha unes 4.500 figures. És difícil trobar una població que no tingui gegants, gegantons o capgrossos. Sempre hi ha alguna peça d’imatgeria.

Què és important a l’hora de crear un gegant?
No és tan fàcil construir un gegant, realment s’ha de tenir unes bases molt fermes. Actualment, s’està intentant crear uns cursos per poder formar a nous constructors. De fet, al congrés hi haurà una ponència sobre això. A més, s’ha de tenir en compte els portadors. Són factors com l’equilibri. perquè el geganter pugui elevar-lo en condicions, o l’estètica per definir l’escultura. És important tenir molt clar què es vol representar del municipi al gegant.

Els gegants sempre han d’anar en parella?
Això és habitual a Catalunya, però tal com podem veure en altres indrets, molts gegants estan sols, no van aparellats. Tot i així, a Catalunya podem veure gegants que no tenen parella.

En el món geganter, quin és el tret característic més important que trobem?
El més característic és la diversitat de cada gegant. Les seves particularitats i la seva història enriqueixen molt el relat de cada figura. Són tant diferents que poden anar des de la representació d’algun personatge real fins a l’àmbit fantàstic. En el món geganter es pot fer les coses de maneres molts diverses. El que uneix és el que decideix cadascuna de les colles per representar les seves poblacions.

En el cas de la imatgeria festiva a Catalunya, existeix alguna peça o figura que només es pugui trobar en un lloc?
Hem aconseguit que ens visitin colles que són molts especials a la trobada. Molts gegants que vindran a la ciutat són centenaris. A més, també hem fet que colles com la de Montbrió del Camp surtin de la seva població i ens visitin. Per tant, els visitants podran veure moltes figures que d’una altra manera les haurien de visitar una a una.

I en el cas dels gegants i les peces d’imatgeria festiva d’Europa, hi ha alguna que sigui especialment extravagant o diferent?
Al final totes han tingut la seva història (riu). És com si et preguntessin qui t’agrada més, el papa o la mama? (riu). Una de les figures més grans serà el Gegant de Mastricht, aquest supera els 7 metres, penso que això el farà destacar.

FER UN COMENTARI