Altersuer 2018, programa d’oci alternatiu pel jovent de la ciutat

Té com a principals objectius promoure un oci alternatiu i saludable, en contraposició a l’oci consumista que ofereix el mercat

0
296

L’Ajuntament de Reus, a través de les regidories de Salut Pública, Participació, Ciutadania i Transparència (Joventut), Esports i Benestar Social, posa en marxa un any més el programa d’oci alternatiu Altersuer, subvencionat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Es trcta d’un programa transversal que té com a principals objectius promoure un oci alternatiu i saludable, en contraposició a l’oci consumista que ofereix el mercat i d’aquesta manera augmentar els factors de prevenció i reduir els factors de risc associats a l’ús i l’abús de l’alcohol i altres drogues entre les persones joves.

Altersuer dóna suport a un ampli ventall d’activitats organitzades per diferents col·lectius i entitats de la ciutat, a més d’incloure accions concebudes i organitzades directament des de les regidories implicades. El programa ha estat presentat aquest dilluns per la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, la regidora de Salut Pública, Noemí Llauradó, i el regidor d’Esports, Jordi Cervera.

El programa Altersuer inclou un important component orientat a la prevenció i la difusió de conductes saludables entre el jovent. En aquest sentit, a través dels anys d’experiència de la Regidoria de Salut en aquest camp i del treball continuat en àmbits com la família, l’oci nocturn i dels resultats visibles de les activitats que es realitzen al llarg de l’any en l’àmbit educatiu, s’ha constatat la necessitat de treballar amb els joves en els ambients en què es mouen més habitualment. Per aquest motiu es desenvolupa un programa transversal d’acord amb la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, la Regidoria de Benestar Social i la Regidoria d’Esports, que fan possible el disseny d’una àmplia programació d’activitats alternatives per al jovent.

De 12 a 18 anys
Altersuer és un programa d’oci alternatiu, saludable, lúdic i igualitari que vol oferir per un costat als més joves (de 12 a 18 anys) activitats d’oci saludables dirigides de manera prioritària a aquells joves que tenen molt de temps lliure i poques alternatives amb què ocupar-lo i, d’altra banda, als joves més grans (de 16 a 18 anys) augmentar els factors de prevenció i reduir els riscos associats a l’ús i abús de l’alcohol i drogues, sobretot relacionat amb “passar-s’ho bé”. Es tracta de poder trencar l’equació “festa = alcohol = passar-s’ho bé” que és present en l’imaginari col·lectiu de molts joves.

Per reduir el consum de drogues entre els joves cal canviar el seu entorn i un dels més importants i en els quals els joves passen molt de temps i que és un espai de construcció de la identitat és el temps d’oci.

Arribar a tot el jovent
Els consums que realitzen els joves, sobretot el consum d’alcohol, seguit del tabac i el cànnabis, no és un consum aïllat que practiquen només joves amb un determinat perfil social, sinó que molts joves i menors han consumit alcohol en algun moment de la seva vida i un tant per cent molt elevat consumeix alcohol regularment quan surt de festa. Aquests comportaments estan molt generalizats i per tant en paral·lel al treball més intensiu d’acompanyament i acostament a joves amb menys recursos i més exposats a factors de risc, es desplega un programa de prevenció i reducció de riscos específic per a l’oci nocturn, amb diferents intervencions, dirigides tant a joves com a locals d’oci nocturn, agents que actuen durant la nit i organitzacions que promouen qualsevol tipus de festa o activitat cultural nocturna o que simplement treballen amb joves.

FER UN COMENTARI