Albert Abelló, portaveu del PDeCAT a l’Ajuntament de Tarragona: “L’Ajuntament de Tarragona fa molt poques coses de les quals promet”

0
894
Imatge de recurs d'Albert Abelló. Fotografia de Bet Altarriba.

– Creu que s’ha tractat d’una fal·làcia que Europa donaria suport a Catalunya?
No, no ha estat una fal·làcia. El fet que Europa no donés suport de forma immediata estava dins del previst. No és fàcil que els governs d’Europa, d’entrada, siguin reticents a donar suport a Catalunya. El que és important és el que s’està fent ara: que és que la notícia de la problemàtica catalana transcendeixi en l’àmbit europeu i que la societat europea en sigui coneixedora.

– Alguns afirmen que el procés a Tarragona ha provocat una fractura social…
Jo penso que és lògic i normal que cada persona tingui les seves idees i el seu posicionament polític, però sempre des del respecte. No crec que hi hagi una fractura a Tarragona.

– Què creu que passarà a les eleccions 21-D?
Seran unes eleccions en les quals hi haurà una alta participació i això és molt bo. Reproduirà de forma molt similar el que va succeir a les passades eleccions autonòmiques. La gent no deixarà de ser nacionalista, independentista o unionista.

– Reclamen una partida pressupostària per fer realitat el projecte Illa Corsini.
Sí, el passat mes de juny de l’any 2016 es va aprovar una moció –a més, aprovada per tots els partits de l’Ajuntament- amb la qual es demostra la voluntat política de tirar endavant un projecte comercial i social que és l’arranjament de tota aquesta part central de la nostra ciutat. Un espai de 110.000 m² que ocupa des del carrer Ramon i Cajal fins a Unió i de Plaça Ponent fins a la Rambla, en el qual, hi ha com a epicentre el Mercat Central i tota la seva infraestructura.

El que fem amb aquesta moció és demanar que hi hagi una partida pressupostària perquè aquest ajuntament té el mal costum de prometre moltes coses, però després no signa partides pressupostàries que sobretot no estiguin lliures de venda de patrimoni. El que demanem amb aquesta moció és una cosa molt simple: és allò que es va aprovar al 2016, que s’apliqui al 2017 als pressupostos amb una partida pressupostària, però que almenys demostri la bona voluntat de tirar endavant aquest projecte tan necessari per a Tarragona. Amb el projecte Illa Corsini volem activar una forma urbanística implantant un model que es pugui reproduir en altres àrees, per tant, que sigui un patró –com a model comercial, urbanístic…- per a la Part Baixa, a Bonavista, entre d’altres.

– L’Ajuntament de Tarragona s’ha tirat enrere i descarta la celebració de Cap d’Any a la Plaça Corsini. Quina és la seva opinió al respecte?
L’Ajuntament de Tarragona fa molt poques coses de les quals promet: són incapaços de complir allò que prometen fer. I no ens hauria d’estranyar, no hauria de ser notícia a cap mitjà de comunicació. Les nostres Joventuts Nacionalistes van fer una petició per demanar que Tarragona es mereixia una celebració de Cap d’Any organitzada per l’Ajuntament i va prometre que a la Plaça Corsini, enguany, es faria. No ha estat possible i no ens ha d’estranyar –tot i que en realitat ho hauria- però ja ens tenen habituats que això sigui així.

Ballesteros també va prometre el carilló i tampoc ha arribat. Abans, de tota manera, el que hauria de fer és il·luminar el Mercat i que el rellotge que tenim ara i que està fosc, tingui llum. Jo no posaria el carilló, jo no el veig en un edifici modernista i del 1915 i que el posin allà com si fos Praga. Insisteixo, jo el que faria seria il·luminar i arranjar bé el que es necessiti.

– Tarragona continua sent l’única capital que no disposa de mapa acústic.
Bé, això va ser una promesa com moltes d’altres que va fer l’equip de govern. Van prometre que el mapa acústic estaria enllestit pel setembre d’aquest any, estem al novembre, ni hi és ni se l’espera. I com altres reivindicacions i necessitats que té la ciutat que ens hauríem de posar al dia. No crec que això estigui llest per enguany.

– Creu que Tarragona està patint una degradació urbanística i comercial?
És evident que Tarragona no avança. Tarragona pateix una degradació lenta, però constant. És una microdegradació, dia a dia, però que va afectant tota la ciutat. No afecta a una zona en concret, sinó en conjunt: Tarragona no està ben arranjada, no està neta, no està ben endreçada… És una ciutat que li falta criteri: és curiós que en àrees que són de votant socialista no estiguin mimades.

– I patrimonial?
El patrimoni és el principal actiu que té la ciutat. Hauria de ser la nineta dels nostres ulls, hauria d’estar cuidat al més mínim detall: quant a serveis, quant a horaris, explicacions, neteja… En gran mesura, la ciutat se la valora per això, i hauria d’haver-hi una partida pressupostària important dedicada al seu manteniment i a la seva exposició. Tarragona no està a l’altura d’altres ciutats que tenen un patrimoni menys significatiu, però molt més endreçat.

– Com veu la gestió urbanística en els accessos a Tarragona?
Tarragona és una ciutat polièdrica, està feta en diferents espais. Una de les promeses de l’equip de govern i que nosaltres també dèiem és la interconnexió d’aquests espais –per exemple, Sant Salvador amb Tarragona- perquè es puguin comunicar, però també, donar una millor imatge del que són els accessos de la ciutat. Segons per quin lloc entres a Tarragona t’emportes una molt mala imatge de la ciutat.

– I la d’alguns edificis com el Banc d’Espanya i la Tabacalera?
Amb el Banc d’Espanya, Alejandro Fernández va prometre que hi hauria un projecte per a l’estiu de l’any passat, encara no se’n sap res. I amb la Tabacalera passa igual, en stand by. En altres poblacions, aquests tipus d’edificis –propietat de l’Estat espanyol- ja estan arreglats.

– Com creu que s’està desenvolupant la preparació dels Jocs?
Són uns jocs una mica malastrucs. Han tingut un soci molt fiable que ha estat la Generalitat i ha sigut complidora. Si s’han endarrerit, ha estat per culpa de l’Estat espanyol que no ha complert el que havia de fer. Ara falten les partides per veure com s’acaben de cobrir. Esperem que siguin uns jocs positius per a la ciutat.

FER UN COMENTARI